Két püspök is lemondott egy pedofil botrány miatt Amerikában

Fotó: iStockphoto / OSTILL

-

Ferenci pápa hétfőn elfogadta a lemondását annak a két amerikai püspöknek, akiket az ügyészég felelősségre vont egy 2012-es pedofil botránnyal kapcsolatban.


John Nienstedt érsek és Lee Piche püspök 10 nappal azután adták be a lemondásukat, hogy a minnesotai ügyészség megtámadta az alájuk tartozó egyházmegyét. A vád szerint az érsekségnek felelőssége van abban, hogy a 2012-ben elítélt - és a papságból azóta kizárt - Curtis Wehmeyer két gyermeket is szexuálisan zaklathatott.


Az érsekséget korábban is számos támadás érte, miszerint eltusolják a botrányokat és szemet hunynak pedofil papok bűnei felett.Nienstedt úgy nyilatkozott, hogy azért döntött a leköszönés mellett, mert a személyét ért támadások elvonják a figyelmet az egyház áldásos tevékenységéről. Piche pedig azt mondta, hogy a hívőknek reményre és gyógyulásra van szüksége, aminek ő nem kíván az útjában állni.

John Choi ügyész fontos lépésnek tartja a lemondásokat, azonban a nyomozás folytatódni fog: „a célunk az, hogy felelősségre vonjuk az érsekséget és igazságot szolgáltassunk az áldozatoknak.”