Két palesztinnal végeztek az izraeli biztonsági erők

-

Két palesztint agyonlőttek az izraeli biztonsági erők pénteken; az egyikük autós támadást kísérelt meg rendőrök ellen Ciszjordániában, a másik áldozat gázai övezeti zavargások közepette vesztette életét.


Az autós incidens Rámalláhtól északra, egy kisebb településen történt. Az izraeli hatóságok közlése szerint egy palesztin nő autójával nagy sebességgel hajtott az izraeli biztonsági erők tagjai felé, ezért a rendőrök menedékbe vonultak és agyonlőtték a 38 éves vezetőt.


A második incidens a Gázai övezet határán történt, ahol azután alakultak ki összetűzések a biztonsági erők és palesztin fiatalok között, hogy utóbbiak megpróbálták áttörni a határkerítést. Az izraeli erők a zavargásban egy 22 éves palesztin fiút agyonlőttek.

Izraelben és a palesztin területeken már harmadik hónapja szinte napi rendszerességgel ismétlődnek a merényletek, valamint az összetűzések az izraeli rendfenntartókkal.

A támadások kiváltó oka a palesztin hivatalos és közösségi médiában megjelent feltételezés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a látogatási rendet Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy nem látnak reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.