Két nap múlva eltűnik a burka Marokkóból

Fotó: AFP / SHAH MARAI

-

Az árusok 48 órát kaptak arra, hogy megszabaduljanak a burkáktól. Az eladás mellett az importot is betiltották.


Marokkóban a ruhaüzleteket hétfőn levélben tájékoztatták arról, hogy 48 órájuk van megszabadulni a burkakészleteiktől – írja BBC.


Hivatalosan a kormány nem jelentette be az intézkedést, de a Le360 szerint biztonsági megfontolások miatt tiltják be a burka árusítását. Belügyminisztériumi források szerint a bűncselekmények egy részét burkába öltözve követik el, ezért szükséges a tiltás.


-


Hammad Kabbaj iszlám prédikátor szerint – aki állítólag kapcsolatban áll helyi szélsőségesekkel – az intézkedés elfogadhatatlan. A prédikátor szerint nevetséges, hogy miközben Marokkó a „szabadságjogok és emberi jogok tiszteletben tartása mellett” engedélyezi, hogy a nyugati turisták a strandokon saját viseletüket hordják, más öltözéket viszont tiltólistára helyez a kormány.

Egy helyi szervezet szerint a döntéssel megsértik a nők szólásszabadsághoz és öltözködéshez való jogát, pedig azokkal politikai és vallási meggyőződésüket is kifejezhetik. Nouzha Skalli korábbi családi és szociális fejlesztési miniszter azonban üdvözölte a tilalmat, mert szerinte ez fontos lépés a vallásos szélsőségek elleni küzdelemben.