Két nap alatt két magyar került a nemzetközi IQ-elit élére

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

HÁTTÉR

Balanyi Bibiánát elnöknek, Kovács Kristófot pedig szakmai vezetőnek választotta meg a nemzetközi Mensa egyesület, a világ IQ-teszteken legjobban teljesítő 2 százalékának klubja.


Július 1-jétől a szakmai és a szervezeti vezetés is magyar kézben lesz a nemzetközi szervezetben. Kovács Kristóf felügyelő pszichológusként fogja segíteni Balanyi Bibiána elnök munkáját.

Balanyi Bibiána egyébiránt a nemzetközi Mensa eddigi legfiatalabb vezetője, és csak a harmadik nő, aki elnyerte ezt a tisztséget - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.


Kipróbálja?

A magyar Mensa IQ-teszje - a szervezet azt írja róla, hogy a „legpontosabb magyar mintán sztenderdizált IQ-teszt”

és

A nemzetközi Mensa gyakorló tesztje


A Mensát Angliában alapították 1946-ban, jelenleg, a nemzetközi szervezet honlapján fellelhető adatok szerint, mintegy 124 ezer tagja van, több mint 40 országban. Az országonkénti, vagy a földrészenkénti taglétszám nagyon eltérő, Afrikában például csak a Dél-afrikai Köztársaságnak van nemzeti Mensa szervezete. A legtöbb szervezet, ezért a legtöbb tag – összesen több mint 61 ezer - Európában található.

Az IQ-t sokféle teszttel mérik, amelyeknek egészen eltérő eredménye is lehet. A Mensa-tagsághoz nem elég bármilyen tesztet kitölteni, akkor lehet valaki a szervezet tagja, ha a kitöltött Mensa IQ-teszt eredménye jobb, mint a kitöltők 98 százalékénak az eredménye. A másik kritérium a betöltött 17 év.