Két nap alatt 100 földrengés volt Szkopjéban

-

Macedónia retteg: hétfő este 8 körül 2 újabb földrengést is észleltek a főváros, Szkopje közelében. Az erősebb a Richter-skálán 4 fokos volt, a másik 2,4-es.


Macedóniában napok óta reng a föld. Vasárnap egy 5,3-as okozott nagy riadalmat, és azt folyamatosan követik a kisebb utórengések. A szeizmológusok szerint 2 nap alatt 100 földrengést észleltet - igaz, ezek közül az emberek legfeljebb 15-öt vették észre.

Hétfőn kora délután egy 3,7-es rengés miatt sokan kitódultak az utcákra - írja a B92. Este 8 óra körül 2 újabb földrengést észleltek. Az erősebb a Richter-skálán 4 fokos volt, a másik 2,4-es. Az epicentrum a főváros, Szkopje közelében volt.

A vasárnapi riadalom miatt sokan a szabadban éjszakáztak, sátrakban vagy autókban aludtak. A pánikban több mint 50-en megsérültek, őket a szkopjei kórházak látták el. A legtöbben akkor szenvedtek balesetet, amikor igyekeztek mielőbb elhagyni az épületeket, de voltak, akik leugrottak az erkélyekről. Másokat a lezuhanó tárgyak sebesítettek meg.

Az idén májusban már volt néhány erősebb rengés, akkor sérültekről és károkról nem érkezett hír.

Augusztusban óriási vihar csapott le a városra. Az özönvízszerű esőben több mint 20-an meghaltak, a romok eltakarítása még nem ért véget.Szkopjét 1963-ban pusztító földrengés döntötte romba. Az ezernél is több áldozatot követelő katasztrófa után készültek ezek a felvételek.