Két millió dohányos tűnt el Nagy-Britanniában

Fotó: AFP / JEWEL SAMAD

-

Csak minden tizedik megkérdezett szüntetné be a szigorú tilalmat.


A brit vendéglátásban tíz éve vezettek be dohányzási tilalmat. Azóta a dohányzók aránya történelmi mélypontot ért el, és 1,9 millióval kevesebben gyújtanak rá. A tilalom bevezetése az egyik legnagyobb hatással volt a lakosság egészségére az elmúlt évtizedben, a dohányzók száma 8,3 millióra csökkent – ismertette a statisztikai adatokat a Science Daily. A 16-24 évesek körében 26-ról 17 százalékra csökkent a dohányzók aránya, ebben a korcsoportban a legnagyobb a csökkenés.

Skóciában, Walesben és Észak-Írországban 2006-ban, Angliában 2007-ben vezették be a dohányzási tilalmat. A Cancer Research 4300 ember körében végzett új felmérése szerint a megkérdezettek csupán 12 százaléka akarja a tilalom eltörlését. 20 százaléka mondta azt, a tilalom segítette őt abban, hogy csökkentse az elszívott cigaretták számát, az egykori dohányzók 14 százalékát pedig a tilalom segítette hozzá, hogy felhagyjon a cigarettázással.

A megkérdezettek 38 százaléka vélte úgy, a tilalom hozzájárult ahhoz, hogy a következő nemzedék ne szokjon rá a dohányzásra.