Két merénylet, négy halott Libanonban

Fotó: Europress/AFP / Europress/AFP

Négy halálos áldozata és tucatnyi sérültje volt a szerda reggeli libanoni fővárosban elkövetett öngyilkos merényletnek.


Az egyik merénylő egy autóban, a másik pedig egy motoron ülve robbantott az iráni kulturális központ közelében. Az Abdullah Azzam Brigád, egy al-Kaidához közel álló csoport vállalta magára az akciót a Twitteren keresztül.

Az utóbbi időben megszaporodtak a dél-bejrúti környéken elkövetett merényletek. Radikális szunnita csoportok, mint amilyen az Abdullah Azzam Brigád vagy Hezbollah is, ígéretet tettek arra, hogy addig fogják célozni a síita iszlamista célpontokat, amíg azok ki nem vonulnak a szomszédos Szíriából.

A síita iszlamista mozgalom ugyanis az Asszad kormány oldalán harcol és Irán támogatását élvezi. Az öngyilkos merénylők pedig az iráni kulturális központ mellett robbantottak. Tavaly novemberben az iráni nagykövetséget érte hasonló támadás.

A robbantás környékén található még a kuvaiti nagykövetség, a libanoni hadsereg laktanyái, az iráni állami televízió, az Irna bejrúti irodái, illetve egy muszlim alapítványi árvaház is. A sérültek között több kisgyerek van, de az iráni kulturális központ munkatársai közül senkit nem találtak el a merénylők.