Két magyar adót is elkaszált Brüsszel

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat és a dohánytermék-értékesítési adót az uniós joggal összeegyeztethetetlennek találta az Európai Bizottság. Az említett adókat kivetésük idején megtámadták az érintettek, így azokat be sem szedték - ezután azonban törölni kell azokat a jogszabályokból is.


Mind az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, mind pedig a dohánytermék-értékesítési adót az uniós joggal ellentétesnek találta a brüsszeli székhelyű Európai Bizottság (EB). Az (EB) indoklásában arra hivatkozik, hogy a két sávos, progresszív adónem tiltott állami támogatásnak minősül.

Az ítélettel Brüsszel lényegében helyben hagyta azokat a kritikákat, amelyek az új adók bevezetésekor megfogalmazódtak: a kormány számára kedves vállalkozásokat úgy akart segíteni, hogy a konkurensekre hatalmas adóterhet ró.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat 2014 végén úgy módosították, hogy a nagy, nemzetközi hipermarket-láncok terhelése a korábbi hatvanszorosára nőtt volna, miközben a magyar, franchise rendszerű (pl. CBA) hálózatok adója érzékelhetően nem emelkedne. Mivel a Bizottság azonnal vizsgálni kezdte az intézkedést, az érintettek nem fizették meg a megemelt adóterhet. Így most a költségvetésnek nem kell visszautalnia kamatokkal együtt a pénzt.

Nagyon hasonló volt a helyzet a dohánypiacon is - itt a kormányhoz közel álló dohánycég adóterhelése alig, míg a konkurenciáé hatalmasat emelkedett volna.

Az Európai Bizottság azt elismerte, hogy az adópolitika tagországi hatáskörbe tartozik. Mint írták: "Magyarország teljességgel jogosult arra, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti tevékenységeivel járó költségeket finanszírozza, illetve az egészségügyi rendszere finanszírozása érdekében adót vessen ki a dohánytermékekre. De Magyarországnak biztosítania kell, hogy valamennyi vállalkozás egyenlő elbánásban részesül, és a hozzájárulások beszedése megkülönböztetésmentes alapon történik." Az EB elfogadta az adók célját is, azonban sávos bevezetésüket indokolatlannak találta, pontosabban: protekcionizmust észlelt a sávos rendszer mögött.