Két mágneses játék, amelyet ne vegyen a gyereknek!

Fotó: Marshall Astor (CC-BY-SA 2.0) / Flickr / Marshall Astor (CC-BY-SA 2.0) / Flickr

-

A túl erős mágnes súlyos sérülést okozhat – figyelmeztet a fogyasztóvédelmi hatóság.


Tíz vizsgált játék közül két termék forgalmazását is megtiltotta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Közleményük szerint az egyik játék egy mágneses darts: a nyíl száráról könnyen letekerhető a mágneses alkatrész, amely a megengedettnél hatszor erősebb volt.

A másik játék egy mágneses építő készlet, amelyben könnyen lenyelhető mágneses alkatrész volt, illetve ebben is a megengedettnél többször erősebb volt a mágnes.


A tájékoztatás szerint a hatóság idén másodszor vizsgálta a mágneses játékokat, s a tavalyi évhez képest egyértelmű javulást tapasztalt: a 2014-es vizsgálatban a játékok 43 százaléka tartalmazott a gyermekekre veszélyes mágnest. A vizsgált termékek listája a hatóság honlapján olvasható.

Abban az esetben, ha egy gyerek szervezetébe véletlenül egynél több mágnes kerül, akkor azok a bélfalon keresztül vonzhatják egymást, és végül bélperforációt vagy bélelzáródást okozhatnak. Ezeknek a betegségeknek a felismerése nem mindig egyszerű, mert sok gyermek csak influenzaszerű tüneteket mutat.