Két izraelit késelt meg egy palesztin férfi Jeruzsálemben

Fotó: MTI/EPA / Abir Szultan

-

Két ultraortodox zsidót könnyebben megsebesített egy palesztin támadó szombaton Jeruzsálemben. Az elmúlt hét immár sokadik késes támadásának elkövetőjét megölték – közölte a rendőrség és a mentők.


A rendőrség terrorcselekménynek minősítette az esetet. Az elkövető egy kelet-jeruzsálemi férfi volt, a rendőrségi közlésből azonban nem derült ki egyértelműen, hogy a támadást az izraeli főváros mely részén követte el.

Ez volt a tizenharmadik, izraeliek ellen palesztinok által elkövetett késes támadás az utóbbi nyolc napban. Az eddigi incidensekben két izraeli vesztette életét, további 17-en pedig megsebesültek. A támadók közül hat embert öltek meg a hatóságok.

Orvosi és rendőrségi források szerint szombatra virradó éjjel a kelet-jeruzsálemi Suafat menekülttáborban életét vesztette egy 22 éves palesztin férfi is, akit több lövés ért az izraeli biztonsági erőkkel való összecsapásban. Két napon belül ő a második palesztin férfi, akit ebben a kelet-jeruzsálemi negyedben öltek meg.

Emellett a Gázai övezetben belehalt sebesüléseibe egy újabb palesztin, aki az övezet és Izrael határánál lezajlott előző napi összecsapásban sebesült meg. Ezzel hétre emelkedett a pénteki incidens halálos áldozatainak száma.

Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet vezetője pénteken üdvözölte és egy új intifáda (palesztin népfelkelés) kezdetének nevezte az Izraelt és a megszállt területeket jelenleg sújtó erőszakhullámot, és „az intifáda erősítésére és fokozására” szólított fel. A héten a Gázai övezetben működő Iszlám Dzsihád mozgalom is intifádára szólított fel.


A Gázai-övezetben évek óta humanitárius katasztrófahelyzet van.


Tíz éve nem volt intifáda

Eddig még sem az izraeli vezetők, sem pedig a mérsékelt ciszjordániai vezetés nem beszélt „harmadik intifádáról”. Az első ilyen palesztin népfelkelés 1987 és 1993 között volt, míg a második 2000 és 2005 között, és palesztin részről több mint 5 ezer, az izraeli oldalon pedig mintegy 1200 halálos áldozatot követelt.

A felek közti feszültség legújabb kiéleződésének hátterében az áll, hogy a palesztinok vádjai szerint Izrael a korábbiaknál szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templomhegyet, ahol fontos zsidó és muszlim szent helyek is találhatók.

Az ellenségeskedés újbóli kiéleződése óta első ízben, pénteken egy zsidó fiatal támadt késsel négy palesztinra a dél-izraeli Dimóna városában. A támadót elfogta a rendőrség.

Az Egyesült Államok pénteken „a lehető legmélyebben” elítélte az izraeli és a palesztin civilek elleni támadásokat, és mindkét felet nyugalomra intette.