Két izraeli besétált a Hamász csapdájába

Fotó: Europress/AFP/Said Khatib / Europress/AFP/Said Khatib

-

A hadsereg szerint mindkét férfi mentális problémákkal küzdhetett.


Az izraeli hadseregben már régóta tudnak a két izraeli állampolgár Gázába távozásáról és valószínű fogva tartásáról, de csak csütörtök reggel oldották fel az üggyel kapcsolatos hírzárlatot – állítja az izraeli közszolgálati rádió.

A Gázai övezetet irányító szervezet egyik foglya a huszonnyolc éves, etióp származású Ávrahám Mangisztó, aki az övezet melletti Askelónban lakott. A sajtó szerint máig tisztázatlan okokból - saját elhatározásából - tavaly szeptember kilencedikén, a Hamász elleni nyári izraeli hadművelet befejezése után átkelt a Gázai övezetet elválasztó kerítésen. Az izraeli határőrök nem lőttek rá, mivel láthatóan fegyvertelen volt, bár többször felszólították, hogy forduljon vissza, de erre nem reagált.

Mangisztó - aki a szakértők szerint mentálisan nem egészséges - ezt követően eltűnt.

A Hamász katonai szárnyától azt szivárogtatták ki, hogy Mangisztót elengedték, és egy csempészetre használt alagútban szabadon távozott Egyiptom irányába, de ezt az értesülést Izraelben kétségbe vonják, s sorsáról a katonai hírszerzés próbál információt szerezni.


A másik, valószínűleg április óta szintén a Hamász fogságában lévő izraeli nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint egy arab izraeliről van szó, aki a határon lévő Erez kibuc földjeinél lépte át a gázai határt. A múltban már többször oda-vissza közlekedett az övezet és Izrael között, és a hadsereg illetékesei szerint szintén mentálisan gondokkal küzd.


A Hamász az utóbbi hónapokban számos alkalommal utalt arra, hogy nem csak két katona holttestének maradványait őrzi a tavalyi Erős Szikla hadművelet óta, hanem más "ütőkártyái" is vannak egy jövendő fogolycsere-tárgyaláshoz, de konkrét információkat nem szolgáltatott a kérdésben.