Két hét múlva kezdenek bontani a Városligetben

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A romos Hungexpo-épületek lebontásával kezdenek, a helyükön 2018-ra nyílhat meg a Magyar Zene Háza. A Kertemet valahogy megtartanák.


A Városligetben a millenniumtól 1974-ig minden évben nemzetközi vásárokat tartottak, ezek kiszolgálására épültek az 1960-as években a Városligeti-tó közelében egy 10 ezer négyzetméteres telken a most lebontandó irodaházak. A Hungexpo Kőbányára költözése utána a többemeletes épületekben iskola és propagandairoda működött – idézte fel a terület csütörtöki sajtóbejárásán a Városliget Zrt. sajtófőnöke.

Horn Márton elmondta, hogy szerdán megkapták a Magyar Zene Háza építési engedélyét, rövidesen megkezdődik a másfél-két hónaposra tervezett bontás, majd várhatóan nyár végén a mélyépítési munkálatok. Mint hangsúlyozta, a felvonulási terület nem terjed majd túl a telekhatáron.

A Fudzsimoto Szú által tervezett, többfunkciós épület hasonló nagyságú területet foglal el, mint a romos irodaházak, a most elzárt telket ráadásul a Magyar Zene Háza elkészültével megnyitják, a látogatók így mintegy hétezer négyzetmétert visszakapnak a Ligetből – emelte ki.

Horn Márton kitért a Hungexpo-irodák mellett működött Kertem jövőjére is: mint elárulta, jelenleg tárgyalásokat folytatnak az üzemeltetőkkel arról, hogy a szórakozóhely valamilyen formában már a nyáron újranyithasson a Városligetben. A Magyar Zene Háza mellé egyébként szabadtéri színpad épül majd a Városligeti-tóhoz, ott egy vendéglátó egység is helyet kap – jegyezte meg.

A Magyar Zene Házának földszintjének nagy részét egy rendezvény- és egy hangversenyterem foglalja majd el, míg az állandó és időszaki kiállítótér, valamint a hangdóm a térszint alatt, az irodák és a múzeumpedagógiai terek pedig a tetőszinten fognak elhelyezkedni – tette hozzá Horn.