Két hét múlva döntenek a tankerületi vezetőkről

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt / MTI / Szigetváry Zsolt

-

A vezetőket rátermettségük alapján választják ki - állítja az oktatási államtitkárság.


Az 58 tankerületi központ leendő vezetőinek meghallgatása a végéhez közeledik, a kiválasztási folyamatban a jelentkezők szakmai tudását, vezetői kvalitásait vizsgálja a tárca. A központok elhelyezkedését a területi és közlekedési sajátosságok, a települések közti távolság és megközelíthetőség, a tanulói-foglalkoztatotti létszám, a fenntartott feladatellátási helyek száma és az egyes oktatási szolgáltatásokhoz való hozzáférés egységes biztosításának figyelembevételével határozták meg.

A szaktárca szerint az új struktúra nagyobb szabadságot ad az iskoláknak és az igazgatóknak is: ismerni fogják az intézményi költségvetést, amelynek a tervezésében is részt vesznek, emellett a szakmai-dologi keretükről szabadon dönthetnek majd - írja a Magyar Idők.

A tankerületi elképzeléssel nem mindenki ért egyet. Karsay József (Fidesz–KDNP) levélben fordult Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez. Budafok-Tétény polgármestere a közoktatási rendelet és törvény módosítását kérte; azt szeretnék elérni, hogy július elsejével jöjjön létre egy dél-budapesti tankerületi központ, XXI-XXII-XXIII. kerületi illetékességgel, emellett az iskolafenntartói feladatokból is többet adnának az erre vállalkozó helyhatóságoknak.

Az oktatási államtitkárság szerint az iskolák fenntartása “ezentúl az állam feladata lesz”, az önkormányzati fenntartás egyszer már megbukott, eladósította és csaknem csődbe vitte a településeket. Az iskolafenntartást ezért az állam átveszi az önkormányzatoktól, amelyeknek azonban nem szűnik meg a kapcsolatuk a helyi oktatással. Létrejönnek a tankerületi tanácsok, ezekbe ők is delegálhatnak tagokat.