Két hét alatt 92 ezer menekült érkezett Németországba

-

Pár napja kitették a „megtelt” táblát, ellenőrzést vezettek be a német–osztrák határon. Ennek ellenére többen bejutottak így is.


Hétfőn 4500 menedékkérő érkezett Németországba vonattal, szeptember eleje óta pedig csaknem 92 ezer – ismertette a szövetségi rendőrség kedd délelőtti összesítését a Spiegel Online hírportál. A határvédelemért is felelős szövetségi rendőrség kimutatása alapján az utóbbi hetekben nagymértékben fölerősödött menekülthullám némileg enyhült a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása óta.

Az ellenőrzés súlypontja a bajor–osztrák határ, az intézkedést vasárnap 17.30-kor vezették be. A megelőző másfél nap alatt csaknem 20 ezer menedékkérő érkezett Bajorországba. A menedékkérők nem ellenőrzött és nem irányított, tömeges beutazása különvonatokon megszűnt, a folyamat rendezetté vált. A szövetségi rendőrség munkatársai mindenkit ellenőriznek a határon, az utakon és a vonatokon is. A németországi tartózkodásra feljogosító dokumentummal nem rendelkező embereket feltartóztatják, és ha ezek az emberek azt mondják, hogy menedékjogot akarnak kérni Németországban, akkor helyben, már a határon regisztrálják, majd menedékkérőket befogadó állomásra szállítják őket.

Az intézkedés jelentős közlekedési fennakadásokat okozott a határ térségében, valamennyi fontosabb úton, autópályán torlódás keletkezett, és a vonatokat is megállítják a határon, hogy ellenőrizzék az utasokat, és leszállítsák a Németországba belépéshez szükséges iratokkal nem rendelkező embereket.

A német rendőrszakszervezet elnöke, Rainer Wendt a Bild című lapnak azt mondta, nincs elég rendőr arra, hogy hónapokig fenntartsák a határellenőrzést. Mérkőzéseket is lefújhatnak, ha a rendőröket a határhoz irányítják, a meccseket nem tudja biztosítani senki.

Az Európai Bizottság német tagja, Günther Oettinger digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos a határellenőrzés ideiglenes visszaállításának gazdasági következményeire figyelmeztetett. Az ellenőrzés esetleges tartóssá válása zavart okozna a belső piac működésében és a munkaerőpiacon is, hiszen hátráltatja a határokon át ingázó munkavállalók mozgását.