Két helyzet, egy gól, és egy hatalmas lépés az Eb felé

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Négy támadásból, három helyzetből, jól védekezve, két Király-bravúrral, és az újonc Kleinheisler László góljával óriási meglepetésre a magyar válogatott 1-0-ra legyőzte Norvégiát az Eb-pótselejtező első mérkőzésén Oslóban. Rúgtak a norvégok 16 szögletet, de mégis mi vagyunk egy lépéssel közelebb Franciaországhoz.


Norvégia-Magyarország 0-1 (0-1)
Oslo, Ulleval Stadion, vezeti: Mark Clattenburg (angol)
Norvégia: Nyland - Elabdellaoui, Hoyland, Forren, Högli – Skjelbred (Helland 86.), Tettey, Johansen, Berget (Elyounoussi 75.) - Henriksen, Söderlund (Pedersen 61.)
Magyarország: Király - Fiola, Lang, Guzmics, Kádár - Elek, Gera - Németh, Kleinheisler (Nagy Á. 72.), Dzsudzsák (Lovrencsics 76.) - Szalai (Priskin 91.)
Gól: Kleinheisler (26.)
Sárga lap: Tettey (20.), Elabdellaoui (65.) ill. Gera (23.), Kádár (32.), Guzmics (39.)


Lehet, hogy a két csapat közül a miénk mégsem olyan rossz? Bernd Storck együttese hihetetlenül taktikus, szívós, nem ritkán önfeláldozó játékkal, és egy szerencsés góllal győzni tudott Oslóban. Pedig amikor a kapitány a meccset felvezető interjúkban azt mondta, hogy jó lenne gólt rúgni, és nem kapni az első meccsen, csak legyintettünk – de neki lett igaza!

Abban az értelemben nem játszottunk jól, hogy nem birtokoltuk a labdát, nem vezettünk támadásokat, és nagyon ritkán történt a pályán az, amit mi szerettünk volna. Jól játszottunk viszont abban az értelemben, hogy egy-két kihagyástól eltekintve stabilan védekeztünk, és arra a játékra kényszerítettük a norvégokat, ami ellen a legegyszerűbb védekezni: sok-sok lassú, beívelt beadás, amit a légtér uraként ügyködő Guzmics Richárd vezette védelem rendre kifejelt, kirúgott.


A győztes csapat


Az más kérdés, hogy a 4. percben Királynak máris óriásit kellett védenie Skjelbred 10 méterről leadott lövése után, ami meg is adta a mérkőzés alaphangját. Gyorsan kiderült, hogy – hiába mondta Benrd Storck, hogy milyen gyorsak a mieink – a sebességünkkel vannak gondok, Guzmicsot kétszer is faképnél hagyták a norvég támadók.


Király első bravúrja


Aztán a 8. percben mégis majdnem a mieink szereztek vezetést, mikor először sikerült kettőnél többször egymáshoz passzolnunk: körbejárattuk a labdát, Németh bejátszotta a 16-oson belülre, és Kleinheisler tétovázás nélkül megeresztett egy óriási lövést, de Nyland a helyén volt. Ez a helyzet kicsit megnyugtatta a magyarokat, és talán óvatosságra intette a norvégokat, akik azért továbbra is irányították a játékot, több támadást vezettek, és ha védekezni kényszerültek, akkor nagyon kevés helyet és levegőt hagytak a mieinknek. Mi csak akkor tudtunk építkezni, ha pontosan passzoltunk, ami, ugye, nem feltétlenül az erősségünk, vagy, ha volt egy olyan beindulás, mint Némethé a 19. percben, amiből lövőhelyzet adódott Dzsudzsák előtt.

Nem erőltettük a gyors tempót, inkább lassítani igyekeztünk a játékot, ami kisebb-nagyobb szabálytalanságokkal sikerült is. Sajnos az egyik kisebbet Clattenburg játékvezető nagyobbnak vélte, és a visszavágóról kisárgázta Gerát.

A sárga után pedig jött a vörös! Ahogy az első Kleinheisler-lövésnél, úgy most is a jobb oldalon akcióztunk, ezúttal Elek játszotta be a labdát, amit a Videoton újonca 15 méterről ballal kapura lőtt/tekert, Nyland pedig beügyetlenkedte a szép, de nem különösebben veszélyes lövést.


Kleinheisler gólja


Ekkor azért halkan bocsánatot kértünk Bernd Storcktól, aki láthatóan komolyan is gondolta, hogy gólt kell rúgnunk Oslóban, és lehetőség szerint nem kapni. A felállásunk pontosan ennek megfelelő volt: Gera olykor szinte harmadik középső védő volt, annyira közel helyezkedett a hátsó négyeshez, miközben inkább Elek volt az, aki adott esetben felért a norvég tizenhatoshoz és kétszer még helyzetbe is került.

Hátul nagyon jól jött, hogy Guzmics az első percek bizonytalankodása után felvette a krakkói „szerelését” és uralta a légteret, jóformán nem veszített fejpárbajt a kapunk előtt – ami nem ártott, mert rengeteg szabad- és szögletrúgást ívelhettek a hazaiak. Elöl viszont Szalai korántsem könyvelhetett el ennyi sikerélményt, nem sok segítséget kapott sem a társaktól, sem a játékvezetőtől.


Kleinheisler Lászlónak minden oka megvan az örömre, első válogatott meccsén hihetetlenül fontos gólt lőtt


A második félidő pont úgy kezdődött, mint az első: jöttek előre a norvégok, gyorsan nyomasztó lett a mezőnyfölény, viszont igazán nagy helyzeteket ez nem jelentett. Számolatlanul sok beadás, amiket ugyan kifejelgettünk, elrugdostunk, támadást építeni azonban nem tudtunk, mert csak másodpercekre volt nálunk a labda. Amikor viszont mégis, akkor Dzsudzsák helyzetbe is került. Ami jól hangzik, az már nem annyira, hogy ez első ízben az 55. percben sikerült neki. Másoknak sem gyakrabban a mieink közül, megállás nélkül jöttek előre a norvégok,akik egy óra után már tucatnyi szögletnél tartottak.

A cserék – számunkra kedvezően – megtörték a meccs folyását az utolsó 15-20 percre, az pedig szívet melengető volt, hogy nem direkt védekezésre cseréltünk: a Dzsudzsák helyére beálló Lovrencsics, és a Kleinheisert váltó Nagy Ádám is be tudott szállni a szórványos támadásainkba, utóbbi előtt még egy helyzetféle is adódott.


Gera Zoltán

Gera Zoltán nagyon hasznos munkát végzett, de vasárnap nem lehet ott a pályán


Az utolsó tíz percet a norvég közönség füttyszava vezette be, ami szintén hizlalta a májunkat. A meccs vége az északírországi forgatókönyvet idézte, nyomasztó lett a norvég fölény, és a 88. percben Helland a lécre fejelt egy labdát Király második bravúrja után. Ezzel gyakorlatilag véget is ért a mérkőzés, mert az utolsó három-négy percben nem követtük el azt a hibát, mint Belfastban, nem engedtük, hogy benyomjanak bennünket a norvégok, sőt a hosszabbítás négy percének nagy része a hazaiak térfelén pörgött le.

Vasárnap 20.45-től jön a visszavágó a Groupama Arénában.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!