Két-három hónapon belül átadhatják a franciáknak Abdeslamot

Fotó: POLICE NATIONALE / DSK

-

Egy új európai elfogatóparancs értelmében Belgiumnak 60, fellebbezés esetén 90, napja van arra, hogy átadja a terroristát a franciáknak.


A letartóztatásától számított 60 napon belül, fellebbezés esetén pedig 90 napon belül adhatja át Belgium Franciaországnak a tavalyi párizsi terrorakciók legfőbb gyanúsítottját, a Brüsszelben elfogott Salah Abdeslamot – közölte szombaton a francia igazságügyi minisztérium. Az európai elfogatóparancsnak köszönhetően meggyorsítható Abdeslam átadása a francia hatóságoknak, ennek az eljárásnak ugyanis hatékonyabb és rövidebb az átfutási ideje, mint a kiadatási parancsnak.


Ez kizárólag jogi eljárás, amelybe a végrehajtó hatalom nem avatkozik bele” – idézi az MTI Jean-Jacques Urvoas francia igazságügyi minisztert, aki arra is emlékeztetett, hogy az átadást az sem akadályozhatja meg, hogy az érintett személy nem járul hozzá. A terrormerényletben való részvétellel megvádolt férfi ügyvédje szombat délután közölte, hogy védence elutasítja a kiadatását Franciaországnak, azt szeretné, ha előbb a belga eljárást folytatnák le ellene.


Abdeslam ellen már kiadtak egyszer egy európai elfogatási parancsot, közvetlenül a párizsi merényletek után, 2015. november 24-én. Ez az újabb parancs azonban kiegészíti az elsőt. A másodikban minden Abdeslam ellen felhozott vád szerepel, és ennek értelmében a belgiumi vádakért is Franciaországban felelhet.


Abdeslamot szombaton, a kihallgatását követően egy fokozottan őrzött börtönbe szállították a nyugat-belgiumi Brugge városába.