Két halott a Mohamed proféta karikatúráit bemutató kiállításon

-

A Texas állambeli Garlandben egy antiiszlamista csoport kiállítást rendezett, amelyen Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák versenyeztek. 10 ezer dolláros fődíjat és közönségdíjat ajánlottak fel a szervezők a legjobb munkának. Ketten lövöldözni kezdtek, agyonlőtték őket.


Vasárnap este hét órakor történt a lövöldözés Dallastól északkeletre, a Mohamed Művészeti Kiállítás nevű eseményen, Garlandban. A kiállítást az American Freedom Defense Initiative nevű szervezet rendezte, amely antiiszlamista kampányokat támogatott korában, írja a Reuters. A szervezők 10 ezer dollár fődíjat, illetve egy 2500 dolláros közönségdíjat is ajánlottak fel annak, aki a legjobb képet vagy karikatúrát készíti Mohamedről.

Két fegyveres hajtott az épület elé, lövöldözni kezdett, többek között egy biztonsági őrt találtak el a lábán. A helyszínen lévő rendőrök agyonlőtték a két támadót.

“Nem tudom, kik voltak, csak azt, hogy halottak, és az utcán fekszenek” - nyilatkozta a helyi rendőrség szóvivője. Az autóban nem volt robbanóanyag. A kiállításon megjelentek nagy része nem vette észre a történeteket, minthogy bent volt az épületben.

A kiállításon beszédet mondott Geert Wilders holland szélsőjobboldali, iszlámellenességéről ismert politikus is, akit többször felállva tapsoltak.