Két gyanús repülőt csíptek el a magyar Gripenek

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

A vadászgépek szlovéniai bevetését azután közölte a minisztérium, hogy több Gripen is lezuhant az elmúlt hetekben.


Egy nap alatt két bevetést hajtottak végre a Magyar Honvédség vadászgépei a szlovén légtérben, és két repülőgépet is elfogtak, és igazoltattak a magyar Gripen-pilóták Szlovénia felett. NATO felajánlásunk részeként Magyarország Olaszországgal közösen 2014. október 4-étől ellenőrzi a szlovén légteret Kecskemétről.


Szeptemberétől négy hónapon át a Baltikum légtérvédelmét is a magyar Gripenek látják el. Januártól pedig a magyar vadászgépek adják a közvetlen légi támogatást az Európai Unió Harccsoportjában, amelyet fél éven keresztül a visegrádi országok nyújtanak az EU számára.

Hétfőn Hende Csaba honvédelmi miniszter az Országgyűlés szakbizottságának zárt ülésén adott tájékoztatást a honvédség repülőinek baleseteiről. A két Gripen kiesése elsősorban a pilóták kiképzésében okoz gondot. Ennek megoldására alapvetően a (Gripeneket gyártó) svéd partnerrel folynak tárgyalások, és remélhetőleg a nyár végére megoldják az ügyet - tette hozzá.

Hende Csaba azt mondta: a felelősségről és az anyagi következményekről még korai lenne beszélni, a végső vizsgálati eredmények őszre várhatók. A miniszter hangsúlyozta, hogy a két Gripen és egy JAK-52 típusú gép májusban és júniusban történt baleseteiben hősiesek voltak a pilóták. A gyakorlórepülő-balesetben legutóbb megsérült pilóta jelenleg is mélyaltatásban van, de fel fog épülni - mondta a miniszter.