Két francia is megvakult egy német gyógyszertől

Fotó: Getty Images / David McNew / Getty Images / David McNew

-

Korábban Spanyolországból jelentettek több tucat ilyen esetet.


A júliusban jelentett francia esetekben mindkét érintett megvakult a fél szemére. Egyelőre azonban nem bizonyított, hogy közvetlen összefüggés lenne az Alamedics cég által készített gyógyszerek és az esetek között - közölte hétfőn a francia Nemzeti Gyógyszer- és Gyógyászati Segédeszköz Biztonsági Hivatal.

A hétvégén a spanyol hatóságok is jelentették, hogy a szemészeti műtéteknél használatos készítmény vakságot okozott 13 betegnél, és súlyos szemkárosodást további 28 esetben.

Az első spanyol esetek nyár elején történtek a bilbaói Hospital Universitario Donostia kórházban és egy magánintézményben. A retinaleválás miatt megműtött páciensek a beavatkozást követően elvesztették látásukat, noha az operációk sebészeti része sikerült az orvosok szerint.

Az elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy a különböző intézményekben az Ala Octa nevű, műtétek során használt német gyártmányú készítmény okozta a visszafordíthatatlan károsodást, mert toxikus anyag volt benne. Hogy pontosan milyen mérgezésről van szó, azt nem közölték. A szernek nem volt minden páciensnél mellékhatása.

Hétfőn az Alamedics kijelentette, hogy független laborok a gyógyszeradagok tesztjei során nem találtak szennyezettséget. A klinikák ezért további vizsgálatokat folytatnak, hogy megtalálják a problémák okát. A cég utalt arra, hogy a szemműtéteknél az úgynevezett nehéz vizek használatakor kiemelt figyelmet kell fordítani a tisztaságra, de a helyes alkalmazás is nagyon fontos.

Franciaországban az Ala Octa nevű szerből a piacra kerülése óta csupán 75 alkalommal adtak el. Christian Lingenfelder, az Alamedics üzletvezetője július közepén írásban figyelmeztette a kereskedőket, hogy leállították az Ala Octa eladását, amíg a gyanú nem tisztázódik.

A spanyol egészségügyi minisztérium június végén kivonatta a forgalomból a készítményt. Így derült ki, hogy nemcsak Baszkföldön, hanem hat régióban történtek hasonló esetek, és összesen 41 betegnél alakult ki valamilyen szemkárosodás. A feljegyzett eseteknél egyebek közt látóideg-sorvadás, retinaelhalás, a látásélesség csökkenése szerepel.