Két fekete lyuk fog egymásnak ütközni egy messzi, messzi kvazárban

-

Az adatokra ugyan van más magyarázat is, de az még valószínűbb, mint az egymással flörtölő fekete lyukak. Az eseményre évmilliárdokkal ezelőtt sor került, de most ér ide a fény.


A csillagászok abból következtetnek a két fekete lyuk létezésére, valamint a közeli összeolvadásra, hogy a PSO J334.2028+01.4075 nevű kvazár nagyon egyenletesen sugároz - írja az Astrobites. Az általában a galaxisok magjaiban található nagy tömegű fekete lyukak többnyire annak függvényében sugároznak, hogy elnyeltek-e valamit. A Tingting Liu és társai által megfigyelt kvazár viszont szinte már szívritmusszerűen rendszeresen erősödik és gyengül.

A PSO J334.2028+01.4075 megtalálásához hatalmas adathegyen ásták át magukat a csillagászok. A Medium Deep Survey öt színben rögzített felvételeit szűrték több módon. Először 316-ra, majd 168-ra szorították le a szóba jöhető kvazárok számát. Végül a legjobb negyven találatból kiválasztották azt, amelyiknek a kibocsátott sugárzása a leggyorsabban változik.

A tudósok számítása szerint a galaxis középpontjában lévő fekete lyukak tömege a Nap tömegének tízmilliárdszorosa. A távolságuk pedig 3-13 milliparszek, azaz húsz éven belül összeolvadhatnak.


Nem rövid, cserébe érdekes előadás a kvazárokról


Az adatoknak van egy másik magyarázata is, erre a Liuék cikke is felhívja a figyelmet. Ugyanakkor annak, hogy egy magányos fekete lyuk viselkedjen úgy, mint a megfigyelt testek, lényegesen kisebb az esélye. Ha a csapat elemzése jó, akkor a kvazár következő nagy fény- és elektromágneses sugárzáshullámát ki lehet számolni. Amennyiben ez pontos, felkészülhetünk arra, hogy látni fogjuk az összeolvadást.