Két évvel enyhítették a korábbi FIFA-főtitkár 12 éves eltiltását

-

Tizenkét évről tíz évre enyhítették Jérome Valckénak, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korábbi főtitkárának eltiltását.


A francia sportvezetőt februárban a FIFA etikai bizottsága tiltotta el 12 évre a sportággal kapcsolatos minden tevékenységtől, és a fellebbviteli bizottság - amely külön vizsgálta Valcke szerepét a 2018-as ás 2022-es világbajnokság közvetítési jogainak karibi értékesítésében - most két esztendővel mérsékelte a büntetést.


Valcke közreműködött az útiköltségekkel kapcsolatos szabálytalanságok elkövetésében, személyes célokra vette igénybe a szervezet magánrepülőgépét, korrupt módon értékesítette a világbajnokság televíziós és médiajogait és bizonyítékokat semmisített meg. A februári döntés egy hónappal azután született, hogy Valckét menesztették a főtitkári posztról.

Valckét tavaly szeptemberben a 2014-es világbajnokság jegyeladásaira kötött szerződések miatt is visszaélésekkel vádolták meg. A FIFA egy korábbi értékesítő partnere azt állította, hogy a brazíliai vb-n a legjobb belépőket háromszoros áron adták el. Ezt követően a sportvezetőt minden feladata alól felmentették. A volt főtitkár büntetése így is súlyosabb, mint Joseph Blatter volt FIFA-elnöknek, valamint Michel Platininek, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökének eredetileg kiszabott nyolc-nyolcéves eltiltása. Fellebbezések után Blattert hat, Platinit pedig négy évre tiltották el.

Valcke - aki ellen március óta Svájcban ügyészi eljárás folyik - még fordulhat jogorvoslatért a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS).