Két évtizedig várta letartóztatását a gyilkos író

Fotó: MTI/EPA / DEDI SINUHAJI

-

A rendőrség új módszerrel elemezte az 1995-ben rögzített ujjlenyomatokat. Liu regénye előszavában utalt a bűncselekményre.


Letartóztattak egy neves kínai írót, mert 22 éve brutálisan megölt négy embert. Liu Jung-piao beismerte a bűncselekményeket. Az 53 éves Liu egy másik férfival együtt gyilkolt a kelet-kínai Csöcsiangban. Az egyik fogadó vendégét, a vendégházat vezető házaspárt és annak 13 éves unokáját ölték meg.

"Egész idő alatt önökre vártam" – a rendőrség szerint péntek hajnalban ezekkel fogadta őket az író. A China Daily szerint a DNS-azonosítás és az ujjlenyomat-elemzés legújabb technológiája vezetett el a két elkövetőhöz. Liu a kínai írószövetség tagja, több regény és verseskötet szerzője, egyik 2014-es romantikus regényéből 50 epizódból álló televíziós sorozat készült.

Legutóbbi, A bűnös titok című regénye előszavában arról írt: tervez egy regényt egy csodaszép írónőről, aki gyilkosságot követett el, és reméli, hogy alkotását megfilmesítik majd. A feleségének hátrahagyott levelében Liu bevallotta, hogy életének utolsó 20 évét félelemben élte. "Tudtam, hogy el fog jönni az idő."

A rendőrség szerint 1995-ben Liu egy Vangként azonosított, ma 64 éves társával a könnyű pénzkeresés reményében szállt meg a fogadóban. Ki akartak rabolni vendégeket, és egyiküket halálra verték, mert ellenállt. Hogy a gyilkosságra ne derüljön fény, megölték a fogadóst, feleségét és az unokáját is.

Azt nem tudni, miért vette elő a rendőrség a megoldatlan ügyet, de több mint 60 ezer ujjlenyomatot elemeztek új módszerekkel, mire egyezést találtak.