Két évre is fel lehetne függeszteni Schengent

Fotó: MTI/EPA / GEORGI LICOVSZKI

-

Az uniós tagországok felszólították az Európai Bizottságot, teremtse meg a lehetőségét annak, hogy a belső határellenőrzést akár két évre is vissza lehessen állítani a schengeni övezeten belül – közölte Klaas Dijkhoff, az EU soros elnökségét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkára.


A schengeni övezeten belül több uniós tagállam már ideiglenes ellenőrzést vezetett be a határain. A belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást biztosító schengeni egyezmény értelmében azonban erre csak korlátozott ideig van lehetőség a közrend vagy a belső biztonság komoly fenyegetettsége esetén.

„A menedékkérők példátlan áradata, amely ezen intézkedések meghozatalára kényszerítette a tagállamokat, azonban még mindig nem csökkent” – mondta újságíróknak Dijkhoff a bel- és igazságügyi miniszterek találkozója után.

A tagállamok ezért felszólították az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményének számító Európai Bizottságot, hogy teremtse meg a jogi és gyakorlati alapját az átmeneti határellenőrzés meghosszabbításának.

Ezenkívül szeretnék annak is megteremteni a lehetőségét, hogy az EU határőrizeti ügynöksége, a Frontex a Macedónia és Görögország közötti határon is tevékenykedhessen. Ezt korábban Görögország törvénytelennek minősítette.