Két év börtönt adna a titkosító szoftverek használatáért a BM

Forrás: CryptTalk

-

Elkészült a kormány terrorizmus elleni törvénycsomagja. Sok egyéb mellett a belügyminiszter betilthatna rendezvényeket, a rendőrség pedig mindent bekamerázhatna.


A Belügyminisztérium (BM) tervei szerint akár két év börtönnel is lehetne sújtani azt, aki olyan informatikai szolgáltatást vesz igénybe, amely a felhasználók között „titkosított kommunikációt biztosít” – derül ki a tervezetből, ami a Magyar Nemzet birtokába került. A BM terrorellenes javaslatairól pénteken tartanak ötpárti egyeztetést, ott ismertetik a Pintér Sándor belügyminiszter által már beharangozott, terrorizmus elleni törvénycsomag részleteit.

A kormányt az zavarja, hogy a titkosszolgálatok nem képesek „azonos időben” lehallgatni olyan beszélgetéseket vagy üzenetváltásokat, amelyeket egyes titkosító szoftverek segítségével kódoltak. Az ilyen alkalmazások betiltása mellett a szolgáltatókat is köteleznék, hogy biztosítsák a hozzáférést a titkos üzenetek tartalmához, illetve megadják az ügyfelek azonosító adatait és a regisztrációhoz használt IP-címét is. Szintén két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, aki ezt megtagadja.

A BM javaslatában szerepel még egy új polgári nemzetbiztonsági szolgálat, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) létrehozása, a jelenlegi Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ jogutódjaként. A TIBEK célja, hogy a „legfőbb információfúziós és információmegosztó központként működhessen”, vagyis hozzáférhessen, elemezhesse és értékelhesse az együttműködő szervek adatait.

A javaslat többletjogokat adna a katasztrófa elleni védekezésért felelős miniszternek, vagyis Pintér Sándornak. A szöveg szerint a terrorfenyegetettség fokozatától függetlenül lehetősége lenne arra, hogy „indokolt esetben” betiltson tömegrendezvényeket. Megengedné emellett a rendőrségnek, hogy „az állam működése szempontjából kiemelkedően fontos”, vagy a kormány által kijelölt helyeken speciális „képfelvevő és felderítő eszközöket helyezhessen el, és felvételt rögzíthessen”.