Két éven belül negyedik miniszterelnöküket fogyasztják az ausztrálok

Fotó: AFP / GREG WOOD

-

Malcolm Turnbull személyében új kormányfője lesz Ausztráliának, Tony Abbott jelenlegi miniszterelnök ugyanis elvesztette hétfőn az ellene kezdeményezett bizalmi szavazást a kormányzó Liberális Párton belül.


A volt távközlési miniszter, korábbi pártelnök 54:44 arányban győzött Abbott ellen a Nemzeti Párttal közösen kormányzó, konzervatív Liberális Párt hétfői szavazásán – közölte Scott Buchholz, a politikai tömörülés egyik magas rangú tisztségviselője.


Malcolm Turnbull milliárdos, egykori bankár hétfőn távozásra szólította fel a miniszterelnököt, mert a kormánykoalíció népszerűségének meredek zuhanása tapasztalható a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint. A legtöbben a gazdaság rossz teljesítménye miatt bírálják a kabinetet. „A miniszterelnök nem volt képes megadni azt a típusú gazdasági vezetést, amelyre a nemzetünknek szüksége van. Nem tudta biztosítani azt a gazdasági magabiztosságot, amelyre az üzleti életnek szüksége van” – hangoztatta Turnbull. „Más stílusú vezetésre van szükségünk” – tette hozzá.

Tony Abbottot 2009-ben választották meg Turnbull ellenében az akkor még ellenzékben lévő Liberális Párt élére. Idén februárban a kormányfő megnyerte a pártján belül rendezett bizalmi szavazást, és bejelentette, hogy posztján kíván maradni a jövőre esedékes választásokig.

Ausztráliának két éven belül negyedszer lesz új miniszterelnöke.