Két éve nem oldódott meg a maláj gép rejtélye

Fotó: AFP / MOHD RASFAN

-

Ma két éve, hogy 239 emberrel a fedélzetén eltűnt a Malaysian Airlines Boeingje. Azóta 130 millió dollárt költöttek a keresésre, hasztalan.


Ma két éve annak, hogy a Malaysian Airlines MH370-es, Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járata nyomtalanul eltűnt, ám még mindig csak egy dologban lehetünk biztosak: a Boeing 777-es típusú gép 239 emberrel a fedélzetén valahol az Indiai-óceán fölött belezuhant a tengerbe.

A hatóságok dolgát nehezíti, hogy a gépen a zuhanás előtt nem működött a GPS, vagyis még körülbelül sem lehet tudni, hol és mi történhetett a fedélzeten. Jelenleg nyolc helyen, 120 ezer négyzetkilométernyi területen keres nyomokat az ausztrálok vezette kutatócsoport. A nyomozásra már több mint 130 millió dollárt (csaknem 37 milliárd forintot) költöttek el, ehhez képest az egyetlen értékelhető nyom magától bukkant fel: tavaly júliusban Réunion szigetére sodorta a tenger a szárny egy darabját.


Nyáron Réunionnál kerültek elő roncsdarabok


A múlt héten pedig Mozambiknál találtak egy másik darabot, amely szintén a gép része lehet. A kelet-afrikai ország ráadásul ki is esik a keresési övezetből.

A BBC idézi Nadzsib Razak maláj miniszterelnököt, aki az évforduló előtt azt közölte, nagyjából júniusra fejezik be a tengeri kutatást. Ez persze azt is jelenti, hogy ha addig sem találnak értékelhető nyomot, felhagyhatnak a további kereséssel.Sok reménnyel pedig nem kecsegtet a kutatás, így a hozzátartozók már inkább azt szeretnék megtudni: valójában mi okozta a két évvel ezelőtti tragédiát. Erről beszélt a BBC szerint az a kínai ügyvéd is, aki 12 család nevében nyújtott be kártérítési keresetet hétfőn, egy nappal a rendelkezésre álló határidő lejárta előtt. Csang Csi-huaj a felelősök megtalálását várja el a hatóságoktól – amelyek annál nem jutottak tovább, hogy a gép tragédiáját baleset okozhatta.