Két év a korrupt köztisztviselőnek

-

Gyorsított eljárásban két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta nem jogerősen a Szegedi Járásbíróság azt a földhivatali ügyintézőt, aki 50 ezer forint ellenében jogosulatlanul adott ki adatokat az ingatlan-nyilvántartásból – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t.


Szanka Ferenc közölte, a bíróság a 33 éves férfit előnyért hivatali kötelezettségét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettében mondta ki bűnösnek, és a felfüggesztett szabadságvesztés mellett három évre eltiltotta foglalkozása gyakorlásától.


A vádlott ellen a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) tett feljelentést, megbízhatósági vizsgálatát követően. A férfi 50 ezer forintot vett át a szolgálat munkatársától azért, hogy hivatali kötelességét megszegve egy magánszemély tulajdonában lévő összes ingatlan valamennyi adatát a számítógépes ingatlan-nyilvántartási rendszerből lekérdezze és kiadja. A rendőr nyomozók a NVSZ munkatársaival együttműködve a pénz átvétele, és az adatok átadása után fogták el a vádlottat.

A vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte. A bíróság döntését a vádlott tudomásul vette, az ügyészség súlyosítás – többi között végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása - érdekében fellebbezést jelentett be, így az ítélet nem jogerős.