Két EU-s országtól is elszakadnának a szeparatisták

-

Franciaország is szembekerült a katalán nacionalistákkal.


Franciaország is szembekerült a katalán nacionalistákkal: Yves Saint-Geours madridi francia nagykövet egy sajtóbeszélgetésen kijelentette, hogy a francia–spanyol határnál található úgynevezett Keleti-Pireneusok közigazgatási egységben élők franciának érzik magukat, nem pedig katalánnak – írta szerdai számában az ABC című spanyol napilap.

Nyilatkozatával a nagykövet arra reagált, hogy a katalán parlament, amelyben az önálló katalán köztársaságot szorgalmazó nacionalista pártok vannak többségben, korábban elfogadott egy állásfoglalást, és ebben a Franciaország területén található Keleti-Pireneusokat Észak-Katalóniának nevezi, valamint megállapítja, hogy a terület lakóinak is joguk van az önrendelkezésre.

Az érintett terület a XVII. századig tartozott Spanyolországhoz is, de a nagykövet emlékeztetett arra, hogy a két ország közötti jelenlegi határ 1659-ben jött létre, azaz több mint 350 éve.

Franciaország egyébként korábban jelezte rossz érzését a spanyol kormánynak is a katalán állásfoglalás miatt, barátságtalan gesztusnak nevezve azt. Párizs szóbeli jegyzékben kifogásolta, hogy a spanyol vezetés nem folytat politikai párbeszédet Katalóniával.

Nem ez az első eset, hogy a franciák nemtetszését váltják ki a katalánok: 2013-ban Artur Mas akkori katalán elnök levelet küldött François Hollande francia elnöknek, amelyben kérte, hogy ösztönözze a Katalóniában elindult demokratikus folyamatot. Kérésére nem kapott választ – idézte fel az előzményeket az El Confidencial című internetes lap, amely közzétett egy 2013-as közvélemény-kutatást is.

Ez utóbbi szerint a katalán nacionalisták által francia Katalóniának nevezet területen élő 455 ezer ember 2 százaléka vallja magát katalánnak, 13 százaléka franciának és katalánnak, 69 százaléka kizárólag franciának.