Két embert letartóztattak Svédországban iszlamisták toborzásáért

-


Két embert tartóztatott le a rendőrség Svédországban iszlamista szervezeteknek történő toborzás alapos gyanújával hétfőn. Az egyiküket Stockholmban tartóztatták le, mert a gyanú szerint katonai kiképzésben részesítette külföldi militáns szervezetek potenciális újoncait.

A fővárostól 140 kilométerre lévő Örebróban is razziát hajtottak végre, amelynek keretében egy 45 éves férfit tartóztattak le. A rendőrség annyit közölt, hogy "tisztában vagyunk a radikalizálódást célzó és toborzó tevékenységekkel, amelyek Örebróban zajlanak".

Korábban a rendőrség arról számolt be, hogy a skandináv ország mintegy 300 állampolgára utazott Szíriába és Irakba, hogy ott az al-Kaidával vagy Iszlám Állammal kapcsolatban álló fegyveres csoportokhoz csatlakozzanak. Közülük legalább harmincöten vesztették eddig életüket külföldön, míg nagyjából nyolcvanan tértek vissza hazájukba.

Svédország sok más európai országhoz hasonlóan attól tart, hogy ha dzsihádista állampolgárai hazatérnek, otthon követhetnek el terrorcselekményeket. A skandináv állam kormánya azt tervezi, hogy illegálisnak nyilvánítja a kiutazást, amennyiben az a fegyveres csoportokhoz való csatlakozás céljából történik.