Két ember meghalt az isztambuli zavargásokban

Fotó: AFP / BULENT KILIC / AFP / BULENT KILIC

-

Újabb tüntetések kezdődtek Isztambul Okmeydani negyedében pénteken, miután a csütörtöki demonstráció leverésére kivezényelt biztonsági erők végeztek egy ártatlan civillel, aki egy rokona temetéséről indult haza.


Csütörtök délelőtt újabb demonstrációk kezdődtek Isztambul Okmeydani negyedében. Az emberek a somai bányaszerencsétlenség és a 15 évesen elhunyt fiú miatt tüntettek. Berkin Elvant a tavaly nyári kormányellenes demonstrációk tetőpontján, júniusban sebesítette meg súlyosan egy könnygázgránát, belehalt sérüléseibe. A csütörtök délelőtti kormányellenes tüntetésen is összecsaptak a biztonsági erők a demonstrálókkal. Az akcióban meghalt egy harmincéves férfi, Ugur Kurt, aki nem is tüntetett, csak a környéken járt. Egy rokona temetésről ment hazafelé, egy mecsetnél lőtték fejbe. Kurt halálának hírére este újabb megmozdulásokat tartottak az említett negyedben, de azok egyelőre nem terjedtek át más városrészekre, így a tavalyi kormányellenes megmozdulások epicentrumának számító Taksim térre sem. Az éjjeli összecsapásokban többen – köztük rendőrök is – megsérültek. Egyikük, akit egy házi készítésű gránát talált el, ma meghalt. Okmeydaniban délután temetik el Ugur Kurtot, így a hatóságok újabb megmozdulásokra számítanak. Bulent Arinc miniszterelnök-helyettes pénteken a parlamentben elmondta, hogy Kurt halálának körülményeit az ügyészség kivizsgálja. „Mindenkinek segítenie kell abban, hogy a helyzet ismét normalizálódjon. Nyugalomra van szükségünk, higgadtan kell cselekednünk Isztambul és a nemzet biztonsága érdekében” – hangsúlyozta pénteken az isztambuli kormányzó.


Erdogan nehéz éve

Az augusztusi elnökválasztásra készülő Recep Tayyip Erdogan török kormányfő mögött nehéz év áll. Az isztambuli Gezi park tervezett beépítése miatt tavaly tavasszal indult tüntetések nyárra országszerte kormányellenes megmozdulásokba csaptak át. Majd decemberben kipattant egy korrupciós botrány is, amely Erdogan közvetlen környezetét is érinti. A választásokon egyre kevésbé tűnik esélyesnek a jelenleg is kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP). Erdogan internetfelhasználást korlátozó lépései tovább mérgesítették a helyzetet. A török államfő áprilisban betiltatta a Twittert és a YouTube-ot is, és hasonló lépéseket tervezett a Facebook ellen. Az ankarai vezetés bírálatok kereszttüzébe került a május közepén történt, több mint 300 halálos áldozatot követelő somai bányaszerencsétlenség miatt is. Mindezeken túl még a lassan haladó EU-csatlakozási tárgyalások miatt is sokan támadják Erdogan miniszterelnököt.