Két ember kezében van Neymar teljesítményének titka

Fotó: Getty Images / David Ramos

-

A Barcelona a focistával együtt az erőnléti edzőt és a fizioterapeutát is elhozta a brazil Santostól. Ők felelnek Neymar épségéért.


Akik azt hitték, hogy a Barcelona által 2013-ban a Santostól nagyon sok pénzért (most éppen 86 millió euró körül jár az adóhivatal számlálója) megvett Neymart a spanyol élvonalban majd eltörik, mint a ropit, nagyot tévedtek.


A vékonydongájú brazil mindenkire rácáfolt. A Barcában még nem volt komolyabb sérülése, viszont ontja a gólokat, 125 fellépésen 77-szer talált a kapuba. A Mundo Deportivo jóvoltából most kiderült, hogy ki, illetve kik állnak Neymar teljesítménye mögött. Két brazil szakemberről van szó: Ricardo Rosa erőnléti edző az egyik, és Rafael Martini fizioterapeuta a másik, az ő feladatuk, hogy Neymar mindig tökéletes edzettségi állapotban legyen, és lehetőség szerint ne kelljen meccset kihagynia sérülés miatt.

A két szakember 2014 szeptemberében csatlakozott a Barca stábjához, és azért ők, mert a katalán klubnál pontosan tudták, hogy 2010-től Neymar Barcelonába szerződéséig együtt dolgoztak a brazil támadóval a Santosnál.

„Ennél a klubnál minden a kitartáson, a sebességen és a robbanékonyságon alapul. A mi feladatunk is az, hogy ennek megfelelően készítsük föl Neymart – mondta Ricardo Rosa. – Három része van a munkánknak: a sérülések megelőzése, az esetleges sérülések esetén a fájdalom csökkentése, arra törekedve, hogy a játékos sérülésmentesnek érezze magát, illetve a teljesítmény növelése.”

A két brazil stábtag minden edzésen jelen van, a pálya széléről figyelik Neymar mozgását és teljesítményét „Szerencsére a Barcánál általános, hogy nagyon gördülékeny a kommunikáció, hiszen mindenkinek ugyanaz a célja a klubnál. A vezetőség elvárása, hogy Neymar ne legyen sérült, és a lehető legmagasabb színvonalú teljesítményt tudja nyújtani Azt hiszem, megfelelünk ezeknek az igényeknek” – mondja Rafael Martini.

A két szakember akkor foglalkozhat Neymarral, amikor Luis Enrique éppen nem vezényel edzést. Ilyenkor saját munkatervük alapján dolgozhatnak a brazil sztárral. A munkát mindig az határozza meg, hogy az előző mérkőzésen Neymar milyen mértékű terhelést kapott, mennyire fáradt, szedett-e össze kisebb sérüléseket.

„A játékos teljes testével foglalkozunk ilyenkor a bokájától a nyakáig, ahol csak kicsit is úgy érzi, hogy valami nincs rendben.”


Neymar visszatér


A két szakember közül a fizioterapeuta, Rafael Martini az, aki mindenhová a csapattal tart, az ő dolga, hogy egy-egy mérkőzés után a játékos a lehető legrövidebb idő alatt tudjon regenerálódni. Legutóbb tavaly decemberben adott nekik komolyabb munkát Neymar, miután a Leverkusen elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen lágyéksérülést szenvedett. Két meccset kellett kihagynia, a Deportivo elleni bajnokit és a Guangzsu Evergrande elleni elődöntőt a klub-vb-n, azonban a River Plate elleni döntőre már százszázalékos állapotban tért vissza, és előbb Lionel Messinek, majd Luis Suáreznek is gólpasszt adott.