Két ember is eltűnhetett a viharos Balatonban

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Hiába szóltak a vízi mentők, hogy jön az ítéletidő, sokan figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetéseket.


Hajóikkal próbálták partra terelni a Balatonból az embereket a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) tagjai, de nem mindenki értette meg, hogy veszélyes a tavon maradni.

Tar Mihály, a vízi mentők szóvivője szerint volt olyan vitorlás, ahonnan négy kisgyereket kellett a partra szállítani, annyira rosszul voltak, de más hajókról is jöttek hasonló riasztások. Még késő este is több elsüllyedt hajó mentésén dolgoztak a szakemberek. Több szörfös és kite-os is a vízi mentők segítségére szorult, akik a viharos szélben már nem tudták irányítani eszközeiket. A parttól távoli nyílt vízről úszókat is kellett menteni.


Két kutatást felfüggesztettek

A vihar előtt a balatonfüredi kempingnél egy vízibicikliről a tóba esett és elmerült ember keresését fel kellett függeszteni, ugyanis nem sokkal a vihar előtt egy újabb eltűnt emberről kapott jelzést a VMSZ Zánkai Központja. Ugyancsak Balatonfüreden, a kikötő közelében egy vitorlásról került valaki a vízbe, aztán elmerült. A vihar kezdetéig próbálták a VMSZ kutatócsoportjának tagjai megtalálni, de nem sikerült. Ezt a kutatást is felfüggesztették.


24-en bajban a Velencei-tavon

A Velencei-tónál sem volt jobb a helyzet: meghibásodott sétahajó utasai, úszók és kajakosok, összesen huszonnégyen szorultak a rendőrök segítségére a szombat délutáni viharban – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján.