Az Iszlám Állam volt katonáját fogták el Ausztriában

Fotó: Getty Images / John Moore

-

Van egy csavar is a történetben: egy menekültszálláson egy szír testvérpárt tartóztattak le, akik egymás ellen is harcoltak: egyikük az egyik az Iszlám Állam, a másik az Ahrar ash-Sham oldalán.


A 16 és a 18 éves fiatalokat a lebringi menekültszálláson tartóztatták le a múlt héten; azzal gyanúsítják őket, hogy terroristaszervezetek kötelékében harcoltak. A letartóztatás tényét egy német ügyészségi szóvivő is elismerte, a testvérpár jelenleg a Graz-Jakomini börtönben van vizsgálati fogságban – írta az oe24.at.


A fiatalabbik testvér az Iszlám Állam egyfajta saria (az iszlamista törvénykezés) rendőrségének tagja volt, míg az idősebbik az Ahrar al-Sham nevű iszlamista milíciához tartozott. Egy szíriai repülőtéren egymás ellen is harcoltak. A fiatalok elismerték a vádakat.

Harmadik testvérüket – a német ügyészségi szóvivő szerint a legidősebbet – Németországban fogták el. Róla szintén azt gyanítják, hogy az Iszlám Állam oldalán harcolt.

Az Ausztriában elkapott két kisebbik testvér ellen valószínűleg terrorista szervezetben való részvétel, terrorista bűncselekmények, gyilkossági kísérlet és súlyos testi sértés miatt emelnek vádat.