Két civil is meghalt a jordániai rendőr támadásában

-

Agyonlőtt egy jordániai rendőr két amerikai kiképzőtisztet, továbbá egy dél-afrikai és egy jordániai civilt hétfőn a biztonsági erők egyik kiképzőközpontjában, Ammánban. Két további amerikai és négy jordániai megsebesült – közölte Mohammed Momani kormányszóvivő a Petra jordániai hírügynökséggel. A merénylőt agyonlőtték.


Jordániában több száz amerikai kiképzőtiszt dolgozik az ország védelmének erősítését célzó katonai program keretében. A súlyos incidens a főváros keleti részén lévő létesítményben történt, ahol iraki és palesztin biztonságiakat képeznek ki. A sebesültek egyike a kormányszóvivő szerint válságos állapotban van.


Az elkövető indítéka egyelőre nem ismert, a hatóság vizsgálja, hogy politikai vagy személyes ok motiválta-e. A jordániai hadsereg egy névtelenséget kérő forrása szerint az elkövető a rendőrség századosa volt, aki kiképzőként dolgozott az intézményben. A családos férfi személyazonosságát a hatóságok nem közölték, azonban kiszivárgott, hogy 29 éves volt, és Anvar Abu Ziadnak hívták.

Testvére az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy Ziad szellemileg kiegyensúlyozott volt, és semmiképpen sem mondható politikailag szélsőségesnek. 18 évesen csatlakozott a biztonsági erőkhöz, és már több hónapja a kiképzőközpontban dolgozott. Hétfőn reggel a szokott módon ment munkába. Két gyermek maradt utána. Családja követeli a hatóságoktól, hogy tájékoztassák Ziad halálának körülményeiről, és amíg ezt nem teszik, a hozzátartozók nem hajlandók átvenni az elhunyt holttestét – mondta a fivére.

A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy az incidens a jordániai történelem eddigi legvéresebb merényletének 10. évfordulóján történt. 2005. november 9-én az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet öngyilkos robbantókkal három ammáni luxusszállóban 57 ember halálát okozta.
Tavaly a nyugatbarát közel-keleti királyság a szélsőségesek – köztük az Iszlám Állam (ISIS) – elleni küzdelem egyik élharcosává lépett elő. Az ISIS a Jordániával határos Szíria és Irak nagy kiterjedésű területeit ellenőrzi, ami miatt mindig is félő volt, hogy a dzsihadisták megtorló támadásokat hajthatnak végre a királyság területén.

Az Egyesült Államok jordániai nagykövetsége szerint a helyi hatóságok „teljes támogatásukat ajánlották fel” az incidens kivizsgálásához. Afganisztánban már korábban is támadtak meg amerikai katonákat a helyi rendőrség vagy a hadsereg emberei, de a Közel-Keleten az ilyen támadások ritkának számítanak.