Két állami banktól is kapott hitelt Andy Vajna a TV2 megvásárlására

Fotó: MTI/MTVA / Kallos Bea

-

Nemcsak az Eximbank, hanem a szintén állami tulajdonú - pontosabban a Magyar Nemzeti Bank szanálása alatt álló - MKB is hitelezett Andy Vajna kormánybiztosnak a TV2 megvásárlására.


A Világgazdaság információi szerint a részben Andy Vajna tulajdonában lévő Magyar Broadcasting Kft. november végén nyitotta meg azt a számlát az MKB-nál, amelyre a TV2-üzlethez szükséges hitel érkezett. Korábban már kiderült, hogy az állami tulajdonban lévő Eximbank 6,72 milliárd forintot hitelezett Vajnának, aki 2,5 milliárdos önrészt vállalt. A TV2 megvásárlása viszont 18-29 milliárdba kerülhetett, így még két hazai és két külföldi bank hitelösszegére is szükség volt. A két másik magyar bank egyike az MKB.


A másik magyar bank már nem állami, ahogy a Világgazdaság forrásai fogalmaztak, azért,


hogy a látszatra is adjanak.

A hírt Vajnához közeli forrásoktól tudta meg a lap, azt viszont nem tudni, a filmipari kormánybiztos valóban hitelt, vagy bankgaranciát kapott-e az MKB-tól. Nagy Márton, az MNB alelnöke így kommentálta az értesülést: "Az MKB a szanálása alatt is ugyanúgy hitelezhet, mint azt megelőzően, e tekintetben semmilyen korlátozás alá nem esik, sőt az az érdek, hogy hitelezési tevékenysége töretlen legyen."