Két áldozata van az évek óta tartó kincsvadászatnak

Fotó: MTI/EPA / LARRY W. SMITH

-

Több túlélőt a mentőalakulatok vittek biztonságos helyre.


Új-Mexikó rendőrfőnöke felszólította Forrest Fenn amerikai kincsvadászt és régiségkereskedőt, hogy vessen véget az általa meghirdetett kincsvadászatnak. A Sziklás-hegységben elrejtett kincses ládika keresése közben már ketten meghaltak, többeket mentőalakulatoknak kellett kimenteniük, és az esztelen akció mind a kincsvadászok, mind az őket mentő hivatásosok és önkéntesek életét veszélyezteti.

Pete Cassetas rendőrfőnök azután szólalt meg, hogy hatalmas erőket mozgósítva, napokig tartó keresés után vasárnap megtalálták Paris Wallace 52 éves coloradói lelkész holttestét a Rio Grande folyó egy járhatatlan szakaszán. A pap feleségével és fiával kutatott az állítólag arannyal, ékszerekkel és egyéb értékekkel teli, három millió dollárt érő láda után.

Tavaly az új-mexikói hatóságok hetekig hiába kerestek egy másik coloradói férfit, aki ugyancsak kincsvadászat közben tűnt el az állam kietlen hátországában. Randy Bilyeu földi maradványait végül a feleség vezette önkéntesek találták meg hónapok elteltével.

Fenn 2010-ben hirdette meg a kincskereső akciót, a The Thrill of the Chase című versében adva rejtett támpontokat a megtalálásához. Fenn, aki maga is kincsvadász, hétfőn azt mondta, hogy fontolgatja, miként tehetné biztonságosabbá a kutatást, esetleg le is fújja, de még nem döntött.

A szerencsétlenül járt lelkész 30 éves felesége azt mondta, hiba lenne, ha Fenn törölné az akciót, és hogy 19 éves fiával együtt folytatja a hajszát a kincs után, még ott is, ahol férje életét vesztette.