Készültségbe helyezett Nemzeti Gárda és kijárási tilalom Baltimore-ban

Fotó: AFP / BRENDAN SMIALOWSKI

-

Rendkívüli állapotot és éjszakai kijárási tilalmat vezettek be Baltimore-ban, szükség esetén pedig a Nemzeti Gárdát is bevetik. A marylandi városban súlyos zavargások robbantak ki hétfőn, miután eltemették azt az afroamerikai férfit, aki belehalt a rendőrőrizetben elszenvedett súlyos gerincsérülésébe. A baltimore-i összecsapások a legerőszakosabbak a fergusoni zavargások óta.


Az éjszakai kijárási tilalom helyi idő szerint este tíz órától hajnali ötig tart, és keddtől számítva egy hétig lesz érvényben. A polgármester, Stephanie Rawlings-Blake azzal indokolta az intézkedést, hogy – mint fogalmazott – „túl sokan, generációkon át építették a várost ahhoz, hogy gazemberek tönkretegyék”. A rendkívüli állapot kihirdetéséről és a Nemzeti Gárda készültségbe helyezéséről Larry Hogan marylandi kormányzó hozott döntést a városi hatóságok kérésére. Emellett ötezer fős rendőri erősítést küldenek a városba.


A zavargások néhány órával a 25 éves Freddie Gray temetése után kezdődtek, a temetés helyszínétől néhány utcasaroknyira. A feldühödött tömeg kövekkel dobálta meg a rendőröket, fosztogatott, a randalírozók baseballütőkkel zúzták be a gépkocsik ablakait, járőrautókat gyújtottak fel. Több száz rendőrt vetettek be a tüntetők ellen. A legfrissebb hírek szerint a zavargásokban 15 rendőr megsérült, kettőt közülük kórházban ápolnak. A hatóságok 27 rendbontót vettek őrizetbe. Larry Hogan kormányzó a leghatározottabban elítélte a rendbontók tetteit, és arra figyelmeztette őket, hogy a hatóságok a törvény teljes szigorával fognak eljárni velük szemben.Freddie Gray tisztázatlan halála nyomán – sajtóértesülések szerint a rabszállító autóban szenvedhetett halálos sérülést, mert nem kapcsolták be a biztonsági övét – a feketék körében kiújult a közfelháborodás amiatt, hogy rendőrök a Missouri állambeli Fergusonban, New Yorkban és másutt fegyvertelen feketéket öltek meg.

A baltimore-i összecsapások a legerőszakosabbak a fergusoni zavargások óta. Eric Kowalczyk rendőr százados szerint egy rendőr eszméletét vesztette, többen pedig csonttörést szenvedtek. A hatóságok szerint a nyugtalanságot más városokból érkezett felbujtók szítják.