Készülhet az olimpiára a doppingoló tollaslabdázó

Fotó: Getty Images / Robertus Pudyanto

-

A Nemzetközi Tollaslabda Szövetség (BWF) doppingvétség miatt visszamenőleg nyolc hónapos eltiltással büntette a volt világranglista-vezető Li Csong Vejt, akinek a szervezetében tiltott szert találtak a tavaly augusztusi világbajnokságon.


A kétszeres olimpiai ezüstérmes, 32 éves malajziai tollaslabdázó ezzel együtt megkönnyebbülhet, hiszen így készülhet a jövő évi, riói ötkarikás játékokra. A legrosszabb esetben akár kétéves eltiltást is kaphatott volna. A mostani döntés értelmében Li péntektől ismét versenyezhet, mivel az eltiltása tavaly augusztustól volt érvényes.

A BWF azzal indokolta határozatát, hogy a sportoló gondatlan volt, hiszen egyik táplálék-kiegészítője tartalmazott tiltott szert – a gyulladáscsökkentő dexamethasone-t –, de nem doppingolásról van szó, mert Li nem akart csalni.

Az ázsiai versenyző pályafutása során 55 tornán diadalmaskodott, s az egyik favoritnak számít a jövő évi játékok férfi versenyén. Hét éve, Pekingben, majd 2012-ben, Londonban is második volt az olimpián. Emellett három vb-ezüst és egy -bronz tulajdonosa.