Készül a telefon, amelyet bárki meg tud javítani

Forrás: Fairphone

-

A törött kijelzőt két perc alatt ki lehet cserélni, és a többi lényeges alkatrész eléréséhez is csak csavarhúzó kell.


Gondolt már arra egy unalmas csütörtök délután, hogy milyen jó lenne átforrasztgatni alkatrészeket a mobiltelefonjában? Ugye, hogy nem. Azt viszont megtapasztalhatták, hogy valami elromlott a készülékben, és vagy drágább lett volna cserélni, mint újat venni, vagy fel se merült a javítás lehetősége. Van már olyan cég, amelyik meg akarja oldani ezt a problémát.A holland Fairphone cég új mobilját úgy tervezték meg, hogy a fő alkatrészeit könnyen ki lehessen cserélni. Nem olyan moduláris okostelefont szeretnének, mint a Google Project Ara, amelyet kézzel össze lehet legózni, illetve kameráját, perifériáit akár menet közben is ki lehet cserélni.


A törött kijelzőt pár perc alatt ki lehet cserélni


Csavarhúzó csak van otthon

A Fairphone 2 kevesebbet akar: egy olyan készüléket, amelyet a szervizben – vagy otthon a konyhaasztalnál – meg lehet szerelni. Ahelyett, hogy minden alkatrészt fixen az alaplapra forrasztanának, nagyobb összecsavarozott modulokat használnak. Elképzelhető, hogy így valamivel vaskosabb lesz a telefon, cserébe viszont megszerelhető, ha elromlik. A vastagság egyik kellemes mellékhatása pedig, hogy nagyobb akku fér a készülékházba.

A mobil önmagában nem túl érdekes, pont annyit tud, mint egy jobb okostelefon. Android 5.0-t futtat, HD-felbontású kijelzője van – amelyet Gorilla Glass réteg véd –, két gigabájt memóriával rendelkezik, a processzora pedig egy olyan Snapdragon lapka, amilyen a Oneplus One-ban vagy a Galaxy S5-ben is van. A cserélhető alkatrészek mellett a készülék strapabíróvá tételével akarják növelni az élettartamot. A Fairphone 2 simán túléli, ha 185 centiméterről leejtik. A mobilt bejelentő blogbejegyzés szerint azért választották ezt a méretet, mert ilyen magas az átlagos holland postás.


A Google készülékéhez még csavarhúzó sem kell


Hatvanezer mobilt adtak el eddig

A Fairphone csapat korábban már sikerre vitt egy terméket. Az első verziót még nem lehetett darabokra szerelni, viszont azt már elmondhatták arról is, hogy alkatrészeit felelősen, fenntartható módon dolgozó cégektől szerzik be. Az okostelefon alapjául szolgáló terveket viszont egy gyártótól vették, ez pedig megkötötte a csapat kezét. Az első készülék még nem felelt meg teljesen a fair trade elvárásoknak. Az új prototípust házon belül tervezték, ami több szabadságot hagyott a mérnököknek.

A cél az volt, hogy még tartósabb legyen az új telefon. Az ígéretek szerint akár új processzort vagy nagyobb memóriablokkot is lehet majd vásárolni a készülékhez. Az idén ősszel piacra kerülő készülék 525 euróba kerül, az új alkatrészek árát viszont még nem hozták nyilvánosságra. A várólistára már most fel lehet iratkozni, ami azért lehet jó ötlet, mert még az első Fairphone-t sem kapta meg mindenki.