Készül a független Katalóniáról szóló törvény

Fotó: AFP / QUIQUE GARCIA / AFP / QUIQUE GARCIA

-

Ha sikeres lenne az októberre tervezett – alkotmányellenesnek mondott – népszavazás, az elszakadást jogszabály szabályozná.


Még a függetlenségi népszavazás előtt, a következő hetekben elfogadhatja a regionális parlament a törvényt, amely Katalónia Spanyolországtól elszakadását szabályozza – jelentették be a függetlenségi pártok.

Az elszakadási törvényként emlegetett, de hivatalos nevén A jogi átmenet és a köztársaság létrehozásának törvénye akkor lép életbe, ha az október 1-re tervezett referendumon a független Katalóniára szavazók kerülnek többségbe – mondta Lluís Corominas, a Junst pel Sí kormánypárt parlamenti frakcióvezetője. Ebben az esetben október 2-tól ez a jogszabály biztosítaná a jogi kereteket Katalóniában, amíg megtartják az új, alkotmányozó katalán nemzetgyűlés létrehozására irányuló választásokat, amely létrehozná az új állam alkotmányát.

A 89 cikkelyből álló törvénytervezet szerint a választásokat fél évvel a népszavazás után rendeznék meg. Az elszakadási törvény a katalán elnököt tenné meg az új állam fejévé, és törölné azokat a bírósági ítéleteket, amelyek a függetlenségi folyamatban nem erőszakos módon részvevők ellen születtek. A törvény megengedné a kettős, katalán-spanyol állampolgárságot a területén élőknek, a spanyol is hivatalos nyelv maradna, és rögzíti az Európai Uniós normák további alkalmazását is. A törvény alapja a folytonosság – mondta Benet Salellas, a CUP baloldali nacionalista párt képviselője.

A spanyol kormány első, rövid reagálása szerint "ez a jogszabály sosem fog hatályba lépni". A katalán kormány annak ellenére népszavazást akar tartani az elszakadásról, hogy azt az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította, és a madridi törvényhozás többsége is elutasította.

A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 49,4 százaléka nem támogatta Katalónia függetlenségét.