Készpénzt követelnek az álcsatornás csalók

Forrás: MTI Zrt. / Földi Imre

-

Hívatlanul jönnek, gyakran bejegyzett cégektől. Kötelező tisztítást emlegetnek és azonnal intézkedni akarnak.


Újra és újra próbálkoznak a régi trükkel a magukat a Csatornázási Művek munkatársainak kiadó csalók. Gyanútlan lakosokat, főként idős embereket csapnak be, bejelentés nélkül érkeznek és azonnali készpénzfizetésre kötelező megrendelő nyomtatványt iratnak alá - írja közleményében a Fővárosi Csatornázási Művek. Az FCSM ezért elővigyázatosságra szólítja az embereket.

Ha nem hívtak az otthonukba vagy a vállalkozásukba dugulás miatt szakembereket, akkor legyen gyanús a váratlanul betoppanó, magát a közszolgáltató munkatársainak kiadó és azonnal intézkedni akaró csalók.


Munkaruhájuk is van

Ne tévesszen meg senkit a munkaruha, sőt az álcázáshoz használt láthatósági mellény sem. Sok esetben ezek nem egységes, emblémázott és feliratozott ruhaneműk, ahogy a járművük sem, amivel érkeznek. Semmiképpen ne írjanak alá semmilyen hivatalosnak tűnő nyomtatványt, addig amíg nem győződtek meg arról, hogy az mire kötelez - áll a közleményben.

A megkárosított ügyfelek szerint az álcsatornások nem létező dugulást állapítanak meg, vagy kötelező tisztítást emlegetnek. Ám nincs semmiféle előírás a tisztítás gyakoriságára nézve, és ha zavartalanul elfolyik a háztartásból a szennyvíz, akkor nincs szükség dugulás-elhárításra sem.

A módszerük azért rendkívül megtévesztő, mert az álcsatornások többnyire hivatalosan bejegyzett cégek, vállalkozhatnak ingatlanon belüli csatornatisztítási feladatokra és számlaképesek. Tehát a gyanútlanul aláírt megrendelést követően készpénzfizetésre kötelezhetik a becsapottakat. A szolgáltatás árát pedig rendkívül drágán szabják meg. Volt olyan budafoki bejelentő, akit 120 ezer forinttal akartak megrövidíteni.


Az FCSM azt írja közleményében, hogy dolgozói kizárólag a főváros több mint 6 ezer kilométeres közcsatornarendszerét üzemeltetik. Az emblémával ellátott, egységes ruházatú, arcképes igazolvánnyal rendelkező szakemberek nem házalnak csatornatisztítási ajánlattal és legfőképpen nem kérnek készpénzt. Ha gyanús emberek az FCSM-re hivatkozva próbálnak pénzt kicsalni, akkor azonnal jelentsék azt a rendőrségen, vagy érdeklődjenek a cég központi ügyeletén.