Készpénzt ajánlhat fel a Volkswagen a becsapott autósoknak

Fotó: DPA / JAN WOITAS

-

A cégcsoport vezetői már pedzegették, hogy hétfőn bejelentésre készülnek. Egyes szaklapok várakozása szerint így vennék elejét a pereknek.


A New York Times arról ír, hogy a Volkswagen azzal próbálhatja visszaszerezni a jó hírét, hogy készpénzt ajánl fel az autótulajdonosoknak, miután szeptemberben kiderült, hogy megbuherálta az autók károsanyag-kibocsátásának mérését.

A cég vezetői azt valóban közölték, hogy hétfőn bejelentenek valamit, de azt nem erősítették meg, hogy valóban 1250 dollárt ajánlanának fel az autótulajdonosoknak. A szaklapok értesülései szerint az autósok két feltöltős kártyát kapnának, egyet 500 dollárral, amelyet bármire elkölthetnének, egyet pedig 500-750 dollárral, amelyet a márkakereskedéseknél használhatnának fel.

A társaság perek sokaságával néz szembe, miután az autótulajdonosok kompenzációt akarnak azért az értékcsökkenésért, amelyet az illegális szoftver miatt elszenvednek. Ez 500 ezer Volkswagent és Audit érint. Az nem egyértelmű, hogy a pénzért cserébe le kell-e mondaniuk minden egyéb reklamációról, vagy sem.

A Volkswagen addig nem tudja értékesíteni a 2015-ös vagy 2016-os dízelmodelljeit az Egyesült Államokban és Európában, amíg nem talál megoldást arra, hogy a standardoknak megfelelő legyen a kocsik károsanyag-kibocsátása. A manipuláció következtében az autók jelenleg akár negyvenszeresét is kipöfögik a megengedett nitrogén-oxid-mennyiségnek.

A New York Timesnak két kereskedő is úgy nyilatkozott, hogy úgy tudják, készül valamire a Volkswagen, de a részleteket nem ismerik. A VW termékei közül a 2009-es év modelljeitől a Golf, a Jetta, a Beetle, a Passat és az Audi A3-as szoftvere illegális. Azt egyelőre nem ismerte el a gyár, hogy a nagyobb Volkswagenek, Audik és Porschék dízelváltozatait is manipulálták volna. A VW már eddig is próbálta minimalizálni a károkat azzal, hogy árengedményt ajánlott fel azoknak, akik most vennének vagy lízingelnének új autót a cégcsoporttól.