Kész a próbakerítés, jöhet a próbamászás

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

Mind a négy kerítés prototípusával végeztek a katonák Mórahalomnál. Most a Belügyminisztérium munkatársai következnek, át kell rajta mászniuk.


Elkészült a szerb-magyar határon a 150 méter hosszú próbakerítés. A Belügyminisztérium munkatársai több verziót is tesztelnek, hogy kiválaszthassák az ideálisat. Négy mintából választanak majd:

  • Betonozós: beton alapba állították a kerítésoszlopokat, erre feszítették fel a dróthálót.
  • Cölöpveretős: az acél kerítésoszlopokat cölöpverő gépekkel sajtolták a tömörített talajba.
  • Akác: akácfaoszlopok tartják a dróthálót
  • Gúlás: gúla alakban egymásra pakolt NATO-drótot használtak.
Itt nézheti meg galériánkat az elkészült kerítéstípusokról:Próbamászással döntik el, hogy melyik az ideális kerítéstípus, de az ár is számítani fog - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter, amikor Hende Csaba honvédelmi miniszterrel és Kovács Zoltán kormányszóvivővel megnézte az építkezést. Az már akkor kiderült, hogy maga a drótháló pengékkel lesz ellátva, de Hende Csaba azt mondta, ha nem másszák meg, senki sem sérül meg.


Idehaza típustól és pengés dróthálótól függetlenül sokan bírálják a kerítést, mert nem tartják alkalmasnak a menekültválság megoldására. A kormány bevándorlásellenes politikáját a kerítésen kívül médiakampánnyal és óriásplakátokon is hirdeti, ezekre adott váratlanul nagy támogatásban részesülő választ a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Vastagbőr blog. A magyar kerítésépítés szerte a világban is élénk visszhangot váltott ki, utoljára a német belügyminiszter nyilvánított véleményt arról.

A VS.hu-n július 20-án hétfőn jelenik meg a bevándorlás és a menekültek problémáit körbejáró multimédiás összeállítás, alább ennek beharangozóját láthatják.