Kész a költségvetés, jól járnak a nyugdíjasok

-

Adóemelés nem lesz, jobban járnak a családok, a nyugdíjasok és a gyerekesek – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, majd átadta a 2016-os költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének. A javaslatról május 27-én kezdenek vitázni, és június 22-én vagy 23-án várható a végszavazás.


Varga Mihály szerint a kormány az adócsökkentés mellett tette le a voksát, és az elmúlt évek stabil gazdasági növekedéséből származó pluszforrásokat is erre, ezen keresztül pedig a családok felzárkóztatására kívánja fordítani. Mint mondta, az uniós átlagot meghaladó gazdasági növekedés mellett Magyarország tudta Európában a legjobban csökkenteni az államadósságot, miáltal 2012-ről 2016-ra 300 milliárd forinttal csökkennek a kamatkiadások, 2015-ről 2016-ra pedig 75 milliárd forintra csökken a kamatteher.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a várakozásoknál jobban alakul a gazdasági növekedés, ezt immár a nemzetközi elemzők, a piaci szereplők, vagy az IMF is elismerik.

A kamatkiadásokon elért megtakarításokat és a növekedési többletet a kormány három fő területre költi: a bérnövekedésre, a beruházásokra és az adócsökkentésre.

A miniszter a következő területeket emelte ki konkrétan, mint ahová 2016-ban több pénz fog jutni:

  • 140 milliárd forinttal több pénz a nyugdíjakra
  • 138 milliárd forinttal több az életpályamodellekre (béremelésekre)
  • 70 milliárd forinttal több a start munkaprogramokra
  • 11,4 milliárd forinttal több gyermekétkeztetésre
  • 31,2 milliárd forinttal több az egészségügyre, szociális célokra
  • és 109 milliárd forinttal lesz több forrás oktatásra, sportra és kultúrára.
Az életpályamodellekkel kapcsolatban a miniszter elmondta, idén júliustól a katonák, rendvédelmi dolgozók fizetése 30 százalékkal nő, jövőre még 5 százalékkal emelkedik, de nő a pedagógusok bére is, továbbá az egészségügyi dolgozók béremelésének növekedésére is megvan a forrás.


2016-ban is növekedési pályán halad az ország, ennek a családok az első számú nyertesei.

– hangsúlyozta Varga. Állítása szerint több pénz marad a családoknál, a nyugdíjasoknál, a gyerekeseknél, de több marad a cégeknél, vállalkozásoknál is.

Ami a tartalékokat illeti: 100 milliárd forint lesz jövőre az Országvédelmi Alapban, és további 100 milliárd forint áll majd rendelkezésre rendkívüli kormányzati tartalékban.


A fő számok

  • A jövő évi költségvetés 15 790 milliárd forint bevételi főösszeggel, 16 551 milliárd forint kiadási főösszeggel és 761,6 milliárd forint hiánnyal számol, 35 188 milliárd forint nominális GDP mellett.
  • Az államháztartás 2016. december 31-ére tervezett adóssága 25 898,5 milliárd forint, 303,7 forint/euró, 289,4 forint/svájci frank és 276,3 forint/amerikai dollár árfolyam mellett.

A menetrend

Kövér László, az Országgyűlés elnöke átvette a dokumentumot, és méltatta a kormányt, mert szerinte ilyen korai költségvetésre 21 éve nem volt példa. Mint mondta, május 27-én kezdődik az általános vita, június 3-án a részletes vita, a végleges törvényjavaslat így június 15-18 között készül el. A zárószavazás június 22-én vagy 23-án kedden lesz.ÁSZ: Nincs súlyos kockázat, csak az adósságképlettel van baj

Az Állami Számvevőszék megvizsgálta a költségvetési tervezetet. A 2016. évi kormányzati prognózis és az ennek alapján tervezett bevételek esetében súlyos kockázatot nem állapított meg, sőt, egyes adók esetében a tervezettet meghaladó költségvetési bevételeket valószínűsít. A Költségvetési Tanács részére készült elemzés rámutat, hogy a GDP-arányos államadósság a tervezet szerint 2016 végére 73,3 százalékra csökken a 2015 végére várt 74,3 százalékkal szemben.

Az ÁSZ is felhívja a figyelmet arra, hogy az államadósságnak a tervezet szerinti (nominális) 3,3 százalékos növekedése lényegesen magasabb, mint ami az idéntől hatályos adósságképlet szerint lehetne, ennek alapján ugyanis csak 0,35 százalékkal növekedhetne az államadósság. A számvevők szerint a 2016. évi költségvetési törvényjavaslatnak a tervezet szerinti államadósság-növekedés melletti elfogadása ellentétes lenne a törvényi előírással, ugyanakkor megfelelne a GDP-arányos államadósság csökkentésére az alaptörvényben előírt kötelezettségnek. A Költségvetési Tanácsnak pedig az alaptörvény szerinti kötelezettség teljesülését kell vizsgálnia a költségvetési törvény elfogadásához való hozzájárulása megadásakor – jegyezte meg az ÁSZ.

A Költségvetési Tanács korábban rámutatott, hogy az adósságképlet szerint – 2016-ban a tervezett infláció (1,6 százalék) és a gazdasági növekedési ütem (2,5 százalék) felének a különbségével számolva – az államadósság mindössze 0,35 százalékkal emelkedhetne. Ezzel szemben a tervezett nominális növekedés mértéke 3,3 százalék. A különbség összegszerűen több mint 700 milliárd forint, vagyis ennyivel kellene visszafogni a kiadásokat, illetve növelni a bevételeket. Ez pedig az államháztartásra, és ezen keresztül a gazdasági növekedésre nehezen kiszámítható következményekkel járna. A Nemzetgazdasági Minisztérium már jelezte, hogy kezdeményezni fogja a stabilitási törvény módosítását az adósságképletre vonatkozóan.


Ezt a cikket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által gondozott gyerekek illusztrálták. Az alapítvány 2500 hátrányos helyzetű gyereknek ad meleg, szerető otthont és biztonságot. Segítse őket adója 1%-ával!