Késsel támadt a rendőrökre: íme, a részletes beszámoló

-

„Kinézete, arckifejezése azt sugallta, valami nincs rendben vele” - mondta az eset után az egyik rendőr a police.hu-nak.


Március ötödikén Kónya Ferenc törzsőrmestert, a Gyulai Rendőrkapitányság járőrét egy családi házhoz küldték intézkedni. A szomszédok hívták a rendőrséget: a mellettük lakó K. Richárd különböző tárgyakat dobál szanaszét.

„A helyszínen sötét volt, egy utcai lámpa fényében megrongált kerítést, szemetest, összetört táblát és többféle, válogatás nélkül szétdobált dolgot láttam, például egy citromot is” – idézi fel Kónya törzsőrmester. „A férfi a hideg ellenére pólóban volt. Kinézete, arckifejezése azt sugallta, valami nincs rendben vele. Köszöntem neki, mire szidalmazni és dobálni kezdett. Valamivel, talán egy edénnyel, el is találta a mellkasomat. A bejelentő férjét, aki akkor még mellettem állt, távolabbra küldtem, jelentést tettem a központnak, és mentőt kértem a helyszínre.”

Ezután bement az udvarba, elemlámpájával rávilágított a férfira, aki időnként magas hangon nevetett, és közölte: rendőr. Kérdésére, hogy mit csinál, K. Richárd azt válaszolta: „Lomtalanítok”. Felszólításra sem igazolta magát, megfordult, és bement a házba.

„Úgy gondolkodtam, ha megérkeznek a mentők, a férfi ellátásához úgyis szükség lesz a segítségemre, ezért nem akartam várni, mentem utána” – folytatja a járőr. „Megálltam az ajtóban, a férfi a folyosón volt, újra megkértem, igazolja magát. Láttam a dühöt az arcán, határozottan megindult felém. Leszegte a fejét, és fura, gúnyos mosollyal nézett fel rám. Nem volt időm elővenni a szolgálati könnygázszóró sprayt, felkapott egy kést. Később derült ki, 15 centiméteres a pengéje. Pillanatok alatt játszódott le minden. Felemelte a kést, és felülről a mellkasom felé szúrt. Bal alkarral eltérítettem, eltoltam a karját, és hátraléptem. Tudtam, a földre kell vinnem, különben magában és másokban is kárt tehet. Kétszer megütött, ennek ellenére folytattam az intézkedést, letepertem, közben járőrtársam, Ilyés Lajos őrmester kicsavarta kezéből a kést, amely a földre esett, majd közös erővel megbilincseltük a férfit.”

„Volt, aki megkérdezte, mit éreztem akkor” – meséli a törzsőrmester. „Egy biztos, bántani nem akartam a férfit, az volt a célom, hogy ő se árthasson senkinek, eszembe sem jutott a fegyverhasználat. Erre esküdtem fel, bármikor veszélybe kerülhet az életem. Ezúttal a gyakorlatokon elsajátított fogásokra, ismeretekre volt a legnagyobb szükségem, és egy olyan járőrtársra, mint Ilyés Lajos.”

K. Richárdot a mentők rendőri felügyelet mellett szállították kórházba. A kórházban Kónya Ferencet is megvizsgálták az orvosok, zúzódásos sérülése mellett két, szerencsére csak a bőrfelületet megsértő szúrás érte.

A Központi Nyomozó Főügyészség eljárást indított ellene hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette kísérletének megalapozott gyanúja miatt. Március 8-án a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását, egyben igazságügyi elmeorvos szakértői megfigyelését.