Késsel ölték meg olasz, japán és bangladesi túszaikat

Fotó: MTI/EPA / -------------------

-

Tizenhárom túszt sikerült kimenteni, 23-an meghaltak az iszlám terroristák akciójában Dakkában.


Huszonhárom túszukkal végeztek a dakkai terrortámadás elkövetői péntek éjjel a bangladesi főváros két előkelő éttermében. Az áldozatok többsége külföldi volt, elsősorban olasz és japán állampolgár – közölték a hatóságok szombaton.

Az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ szerint az Iszlám Állam dzsihadista csoport vállalta a felelősséget a terrormerényletért.

Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter Milánóban megerősítette, hogy kilenc olasz – 4 férfi és 5 nő – holttestét azonosították az áldozatok között. A támadást egy tizedik társuk túlélte.


Az egyik áldozat gyászoló rokonai


A japán kormány szóvivője Tokióban hét japán – 5 férfi és 2 nő – halálát erősítette meg. Szuga Josihide, a miniszterelnöki kabinet főtitkára azt mondta, hogy a támadáskor összesen nyolc japán volt az étteremben, s egyiküket lőtt sebbel kórházban ápolják. A japánok a tokiói kormány egy dakkai projektjénél dolgoztak tanácsadóként.

Az áldozatok között washingtoni és újdelhi közlés szerint egy amerikai állampolgár és egy 19 éves indiai nő is volt.

A washingtoni Fehér Ház közölte, hogy kapcsolatban maradnak a bangladesi hatóságokkal, és minden szükséges segítséget megadnak.


Több mint száz kommandós és katona rohamozta meg a két éttermet


A dakkai terrortámadás miatt India néhány keleti és északkeleti államában magas fokú készültségbe helyezték a biztonsági erőket.

Bangladesi rendőrségi források szerint 20 külföldi és 3 bangladesi túsz holttestére bukkantak a helyszínen, miután a hadsereg és a félkatonai erők tagjai, valamint a rendőrség kommandósai véget vetettek a több mint tíz órán át tartó túszejtő akciónak, amelyet a Gulsan diplomatanegyed két előkelő éttermében hajtottak végre az iszlamista fegyveresek.

Az iszlamista terroristák a két tóparti étterem, a Holey Artisan és az O'Kitchen vendégei közül mintegy 35-öt ejtettek túszul pénteken késő este, s a halálos áldozatok többségét még az éjjel kivégzésszerűen, késsel kaszabolták le – mondták el a túlélő szemtanúk. Előzőleg különválasztották őket a Koránból idézni tudó, szerintük hithű vendégektől.


Az Iszlám Állam számlájára írják a terrortámadást


A bangladesi biztonsági erőknek szombat reggel 13 túszt, köztük egy japán férfit és két Srí Lanka-it sikerült kiszabadítaniuk, miután helyi idő szerint reggel 7 óra 40-kor megrohamozták az éttermeket, és a hadsereg szóvivője szerint


12-13 perc alatt legyűrték a terroristákat, és teljes ellenőrzésük alá vonták a helyszínt.

A szóvivő szerint a kommandós akcióban hét terroristát fogtak el, a többieket megölték.

„Mély haragot érzek amiatt, hogy annyi ártatlan ember vesztette életét ebben a barbár és gyalázatos terrorcselekményben” – mondta Abe Sindzó japán miniszterelnök Tokióban.

Matteo Renzi olasz kormányfő a nemzet „fájdalmas veszteségéről” beszélt. „Olaszország egységes marad a radikális iszlám okozta tragédiával szembesülve, és nem fog meghátrálni azoknak az őrültségétől, akik le akarják rombolni mindennapi életünket” – mondta.