Későn megyünk aludni, pedig a biológiai óránk korán ébresztene

Fotó: Cultura Creative / Seb Oliver

-

A hollandok egy órával többet alszanak, mint a japánok, a férfiak pedig általában kevesebbet, mint a nők – derül ki egy kutatásból, amelyet okostelefonos alkalmazás segítségével végeztek az amerikai Michigan egyetemén.


Az appot eredetileg azért készítette a Michigani Egyetem, hogy segítsen leküzdeni az úgynevezett jetlaget, vagyis a gyors időzóna-átlépést, illetve a több műszakos munkarendek miatti biológiairitmus-felborulást. A kutatók ugyanakkor megkapták az ebbe beleegyező felhasználók alvási szokásait rögzítő adatokat.

A Science Advances szaklapban megjelent tanulmány szerint a nők, különösen 30 és 60 éves koruk között, átlagosan mindenhol a világon többet alszanak, mint a férfiak. A legkevesebb időt a középkorú férfiak töltik alvással. Az alvás hossza, mint kiderült, nem igazán függ attól, hogy ki mikor fekszik le, vagyis minél később mennek aludni az emberek, összességében annál kevesebb időt töltenek pihenéssel.

Az adatok azt is megmutatták, hogy az alvás mennyisége a korral csökken, illetve hogy azok, akik több időt töltenek természetes napfényben, mint mesterségesen megvilágított terekben, korábban mennek aludni.A kutatók szerint globális alvási krízisnek tekinthető az az ellentmondás, hogy miközben a társadalom, illetve a megváltozott életmód a késői lefekvést részesíti előnyben, addig a szervezet biológiai órája megpróbálja az embert korán felébreszteni

A kevés és a megzavart alvást korábbi kutatások kapcsolatba hozták egy sor civilizációs betegséggel, köztük a diabétesszel is.