Későbbre halasztják a gyerekvállalást a latin-amerikaiak

Fotó: AFP / JOHAN ORDONEZ

-

Egy friss felmérés szerint a legtöbb latin-amerikai kételkedik abban, hogy a közegészségügyi hatóságok meg tudnak birkózni a zikavírussal, ugyanakkor helyeslik a tanácsot, hogy későbbre kell halasztani a gyerekvállalást – áll a Guardian cikkében.


Venezuelában a megkérdezettek 29 százaléka szerint a kormány meg tudja fékezni a járványt, 49 százalékuk az ellenkezőjéről van meggyőződve, 21 százalékuk nem tudja felmérni a hatóságok működőképességét ebben a tekintetben. Venezuelában jelenleg kizárólag a terhes nőket vizsgálják meg, hogy van-e a szervezetükben zikavírus, az egyik caracasi közkórház munkatársa szerint ugyanis jelentős hiány van az egészségügyben, nincsen elég gyógyszer és felszerelés sem a kórházakban.


Argentínában, ahol eddig két fertőzött beteget azonosítottak, a válaszadók 43 százaléka szerint állítja meg a kormány a magas lázzal járó betegség terjedését. Guatemalában, ahol már több mint százan kapták el a vírust, ez az arány csak 24 százalék. A bizalmatlanság oka hasonló a venezuelai indokhoz: állítólag a guatemalai közkórházakban nincs elég fecskendő és paracetamol a járvány megfékezéséhez.

Brazíliában jelenleg nagyjából másfél millió ember szervezetében lehet a zikavírus, a megkérdezettek 23 százaléka ismert valakit, aki fertőzött.


A megkérdezettek a kilenc, általában erősen vallásos latin-amerikai országból (Venezuela, Chile, Mexikó, Brazília, Argentína, Guatemala, Kolumbia, Ecuador és Peru) egyöntetűen – Mexikót kivéve – azt válaszolták, hogy egyetértenek a kormányok tanácsával, miszerint a gyerekvállalást későbbre kell halasztani.