Későbbi határidővel próbálják vonzóbbá tenni a magáncsődöt

Fotó: AFP / DIMITAR DILKOFF

-

Egy kormánypári törvényjavaslat szeptember végéig tenné lehetővé a belépést. Kérdés, hogy ez bármit változtat-e.


A magáncsődeljárás kezdeményezési határidejének meghosszabbítására tett javaslatot a fideszes Galambos Dénes és a KDNP-s Vejkey Imre pénteken a parlamentnek.

A kormánypárti politikusok indítványa szerint a 2016. március 1-jei póthatáridőt 2016. szeptember 30-áig tolnák ki, így az eljárást azok is kezdeményezhetik, akik lekésték a törvényi határidőt. Az új határidőt kellene alkalmazni a folyamatban lévő ügyekre is, és hatályon kívül helyeznék azt a szabályt, miszerint a póthatáridő elmulasztása esetén nincs helye igazolásnak.

Az Országgyűlés tavaly júniusban kétharmados többséggel fogadta el a természetes személyek adósságrendezéséről - azaz a magáncsődről - szóló jogszabályt. Magáncsődvédelmet az az adós kezdeményezhet, akinek vagyona és törlesztésre fordítható jövedelme van, de az nem elég az az adóssága törlesztésére.

Kérdés azonban, hogy a meghosszabbított határidő mire lesz elegendő, hiszen korábban nem csak a kevés rendelkezésre álló időt kritizálták a magáncsőddel kapcsolatban, de például azt is, hogy rendkívül bonyolult, irtózatos papírmunkát igénylő procedúra.

Ez is magyarázhatja, hogy a remélt ezrek helyett mindössze kétszázan vették igénybe a lehetőséget.