Késik a Bubi, de még van remény, hogy lesz

Fotó: Fotó: Hirling Bálint

-

Bár már két hónappal ezelőtt át kellett volna adni, szoftveres problémák sokaságával küzd a fővárosi bringarendszer. Végső soron szerződést bonthatnak a T-Systemsszel, de nem szeretnék, ha idáig fajulna a helyzet.


A probléma az informatikai rendszerrel van, a kerékpárok és dokkolóállomások jók és készen állnak – közölte Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója. Szerinte az alapfunkciók jól működnek, de a hiányosságok miatt sok kritika érné őket, ha ebben az állapotában elindítanák a rendszert. Nem működik még egyes bankkártyák elfogadása, a vészlerakás (tehát, ha tele a dokkoló és nincs ott több hely, akkor is legyen hova lerakni a biciklit) sem hibamentes, az érintőkijelző nem jelez ki mindent, a telephelyeken levő napfénykollektorok és a biciklik fedélzeti komputereinek összekötésén is csiszolni kell még.


Tesztek tesztek hátán

A BKK-nak már most is 100 munkatársa használja, de holnaptól már 500 T-System- és BKK-alkalmazottal elindul a belső, ötnapos, tömeges tesztelés. Jövő héten meg is lesz a teszt eredménye, amelyet követően — ha minden jól megy — 1000 önként jelentkező próbálhatja ki a rendszert egy-két héten keresztül. Az éles üzem valószínűleg július közepén indulhat el, ha nem merülnek fel problémák a következő két hétben.


Még van remény

Nagyjából ekkor, július 17-én jár le a T-System kötbérfizetési kötelezettsége is, ami naponta 1,8 millió forint, végül összesen 180 millió forint is lehet. Ezután mondhatná fel a főváros és a BKK a szerződést, de ezt — mind a BKK vezérigazgatója, mind Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes szavaiból úgy tűnt — igazán nem akarja. Vitézy szerint akkor bontják csak fel, ha reménytelen a projekt megvalósulása.


Ezzel érdemes kalkulálni

A BUBI árairól már lehet tudni, de a kezdeti tapasztalatok után változhatnak. Az éves bérlet ára 18 900 forint lesz, de féléves vagy éves BKV-bérlettel ingyenes. Az első 1000 évesbérlet-vásárló pedig 12 000 forintért vásárolhatja majd meg, ebből 5000 lekerekezhető. Ez azt jelenti, hogy az előfizetésért járó ingyen félóra utáni biciklizésért sem kellene fizetni a fennmaradó 5000 forintos keret erejéig. Lehet, hogy a kedvezményes időszakot kiterjesztik, ez még függ attól, hogyan fogy a bérlet.